Hva skal man gjøre ved beinbrudd?

Førstehjelp ved brudd

Sår skal dekkes med bandasje. Feilstillinger bør rettes ut ved å trekke i brukket arm eller bein, og holde litt strekk mens spjelken legges på. Dette virker smertelindrende og bedrer blodsirkulasjonen. Inntil en lege kan se på skaden, skal bruddet stabiliseres ved hjelp av en spjelking.

Hvordan vite om beinet er brukket?

Symptomer ved beinbrudd er smerter, ømhet og hevelse på bruddstedet. Det er karakteristisk at det også er indirekte ømhet, som vil si smerter på bruddstedet ved bevegelse av knokkelen.

Når begynner beinbrudd å gro?

En tommelfingerregel sier at det tar dobbelt så lang tid før brudd gror i den nedre halvparten av kroppen (16 uker) som i den øvre halvparten (8 uker). Hos barn blir brudd leget om lag dobbelt så raskt som hos voksne, og hos eldre går det enda saktere.

Hva skal man gjøre ved beinbrudd? – Related Questions

Hva er forskjellen på brist og brudd?

Et hårlinje-brudd er et inkomplett brudd, en sprekk som ikke går gjennom hele benet. Det skyldes vanligvis en forholdsvis liten skade. En brist – et ”greenstick” brudd er et inkomplett brudd som kan sammenlignes med det å bryte av en gren på et ungt tre. Bare den ene siden av benet brekker slik at benet blir bøyd.

Er brudd og brukket det samme?

Generelt om beinbrudd

Et beinbrudd vil si at et bein eller en knokkel er brukket. Det finnes flere “typer” brudd. Med hensyn til behandlingen er det viktig å avklare om beinet har inntatt en ny stilling etter bruddet, eller om det fremdeles ligger som det skal.

Hvor lenge vondt etter beinbrudd?

Bruddet er i en del av knoken som vanligvis gror uten problemer. Smerten, ømheten og hevelsen går som regel gradvis over, men det kan ta mange uker.

Når brudd ikke gror?

Tidvis hender det også at bruddet gror skjevt, eller at bruddendene ikke vil gro sammen. I slike tilfeller kan det være nødvendig med operasjon, og det må påregnes lengre rekonvalenstid. Mer kompliserte brudd kan også føre til smertelidelser, eller det kan oppstå følgelidelser andre steder i kroppen.

Hvor lang tid tar et ankelbrudd?

Bruddet trenger omtrent 6 uker på å gro, derfor skal du ikke tråkke på foten i denne perioden. Gå med krykker, hvil foten på gulvet når du står i ro. Enkelte brudd krever at du må gå med krykker i 12 uker, du vil få informasjon om dette gjelder deg.

Kan man gå med brudd i foten?

Enkle brudd behandles med avlastning, ofte er gips ikke nødvendig. Mer kompliserte brudd kan kreve kirurgi. Felles for de fleste brudd i hælbenet er at det tar lang tid å bli bra. Ofte kan man ikke belaste benet på tre måneder (uavhengig om man opereres eller ikke).

Blir man blå ved brudd?

Nedsatt funksjon: Det er vanskelig å bruke en brukken arm eller et brukket bein. Hevelse: Blod fra beinmargen samler seg i vevene rundt bruddet. På overflaten ses blødningen som en hevelse. Noen ganger kan blodet gi huden en blålig farge.

Hvordan føles brudd i foten?

Brudd i foten skyldes en eller annen form for skade. Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og “knitring” mellom bruddendene.

Kan man gå på en brukket ankel?

Pasienten får som regel akutte smerter i ankelen. Ved brudd kan det være vanskelig å stå på det brekte benet, men dersom bruddet sitter helt nederst mot spissen av leggbenet, er det ikke uvanlig at man klarer å stå på benet. Hevelse rundt ankelen kommer som regel etter noen timer.

Hva er forskjellen mellom brudd og forstuelse?

Det kan være vanskelig å finne ut om skaden er et brudd eller om det er en forstuing. Noen brudd er bare en brist i beinet og kan ligne på forstuelser. Andre brudd er enklere å kjenne igjen fordi beinet er brukket helt av eller er knust sånn at for eksempel foten eller armen ligger i en unaturlig vinkel.

Hvordan vite om foten er brukket eller forstuet?

En forstuet ankel er smertefull og hoven, og den kan føles varm når du tar på den. Du kan bli vanskelig å bevege foten eller stå på den. Er ankelen veldig hoven, og du har problemer med å gå på den, bør du oppsøke lege. Mistenker legen at ankelen er brukket, vil det bli tatt røntgenbilde av ankelen.

Skal man bruke støttebandasje om natten?

Vi vil ikke anbefale å bruke støttebandasjer mens du sover om ikke den er spesifikt anbefalt til slik bruk, som for eksempel FUTURO™ Natt håndleddsstøtte og FUTURO™ Plantar Facsitt nattstøtte.

Hvor lenge skal man ise?

RICE-metoden – akuttbehandling

Legg is på det skadde området. Dette kan kombineres med kompresjon. Man iser ned i 20-30min. Deretter tar man bort isen i 10 minutter for ikke å kjøle ned huden for mye.

Hvor stramt skal støttebandasje være?

En støttebandasje skal, som navnet sier, støtte opp et sår, brudd eller forstuing. Den skal lindre smerte og hindre komplikasjoner. Elastiske bind er bra å bruke til dette formålet, men de må ikke legges for stramt. De skal støtte og ikke snøre av.

Hvor lenge skal man ise ned en skade?

Når du senere er i gang med gjenopptrening, kan du også benytte en ispose etter spesielt harde treningsøkter, hvis du er bekymret for at skaden skal blusse opp igjen. Isposen bør likevel ikke brukes i mer enn 15–20 minutter av gangen.

Skal man massere en strekk?

Du må ikke begynne å massere den ømme muskelen. Siden noen av muskelfibrene er revet over, må de ha tid til å lege før du kan begynne på gjenopptreningen. Helingsprosessen kan stimuleres ved å øke blodsirkulasjonen til området, enten med varme omslag, en tur i badstue eller lett massasje.

Leave a Comment