Hva skal man gjøre med en brukket tå?

Du bør holde foten høyt de første dagene, til hevelsen og smerten bedrer seg. Vi anbefaler deg å koble den skadde tåen til en nabotå og bruke romslig sko med stiv såle (for eksempel tresko) i 2-3 uker.

Kan man gå uten stortå?

Du kan både og løpe, selv om fordelingen av trykket mot fotsålen kan endres noe og medføre plager. Å miste stortåa er verre. I tillegg til at du mister en del av kraften i frasparket når du går og løper, vil en manglende stortå også påvirke balansen.

Hvor lenge tape brukket tå?

Man må regne med å tape tåen til nabotåen i 3 uker, dette kan også være god smertelindring. Ustabile brudd må gjerne tapes lenger. Sko med stivesåler kan lindre smerte. Bruddet trenger 3-4 uker på å gro, men smertene forsvinner som regel før.

Hva skal man gjøre med en brukket tå? – Related Questions

Er tåen brukket eller forstuet?

– Hvordan kan vi vite at tåen er brukket? – Du kan kun vite at den er brukket dersom den er i feilstilling. Symptomer som smerter, hevelse og blodutredelse er som regel tilstede dersom tåen er brukket, men også dersom tåen er forstuet.

Hvordan vite om det er brudd eller forstuelse?

Det kan være vanskelig å finne ut om skaden er et brudd eller om det er en forstuing. Noen brudd er bare en brist i beinet og kan ligne på forstuelser. Andre brudd er enklere å kjenne igjen fordi beinet er brukket helt av eller er knust sånn at for eksempel foten eller armen ligger i en unaturlig vinkel.

Hva er forskjellen på brist og brudd?

Et hårlinje-brudd er et inkomplett brudd, en sprekk som ikke går gjennom hele benet. Det skyldes vanligvis en forholdsvis liten skade. En brist – et ”greenstick” brudd er et inkomplett brudd som kan sammenlignes med det å bryte av en gren på et ungt tre. Bare den ene siden av benet brekker slik at benet blir bøyd.

Kan man gå med brudd i foten?

Enkle brudd behandles med avlastning, ofte er gips ikke nødvendig. Mer kompliserte brudd kan kreve kirurgi. Felles for de fleste brudd i hælbenet er at det tar lang tid å bli bra. Ofte kan man ikke belaste benet på tre måneder (uavhengig om man opereres eller ikke).

Hvordan føles det å brekke noe?

Symptomer ved beinbrudd er smerter, ømhet og hevelse på bruddstedet. Det er karakteristisk at det også er indirekte ømhet, som vil si smerter på bruddstedet ved bevegelse av knokkelen. Det kan være unormal bevegelighet på bruddstedet, og man kan av og til høre eller merke at bruddendene gnir mot hverandre.

Når kontakte lege forstuing?

Når bør du kontakte lege? Hvis du har stor hevelse og mye smerter. Hvis du har problemer med å bevege den skadde kroppsdelen. Hvis du ikke har blitt bedre etter 3-4 dager.

Når bør man oppsøke lege ved overtråkk?

Er ankelen veldig hoven, og du har problemer med å gå på den, bør du oppsøke lege. Mistenker legen at ankelen er brukket, vil det bli tatt røntgenbilde av ankelen. Merket du et rykk eller at noe revnet da du vrikket ankelen, kan det bety at du har revet av ett eller flere leddbånd.

Hva hjelper mot forstuelse?

Forstuet fot dag 1-2: Gi foten ro

Det første døgnet skal du holde foten i ro, avkjøle ankelen med is i 20 minutter per time og holde den høyt når du sitter eller ligger. Gjenta dette dag 2 hvis det gjør veldig vondt.

Hvordan vet man om man har brukket foten?

Brudd i foten skyldes en eller annen form for skade. Det oppstår smerter, hevelse og nedsatt funksjon. Ved undersøkelse kan man se hevelse, hudblødning, eventuelt skjevstilling eller åpent sår. Legen kan påvise ømhet, eventuelt ustabilitet og “knitring” mellom bruddendene.

Blir man blå ved brudd?

Nedsatt funksjon: Det er vanskelig å bruke en brukken arm eller et brukket bein. Hevelse: Blod fra beinmargen samler seg i vevene rundt bruddet. På overflaten ses blødningen som en hevelse. Noen ganger kan blodet gi huden en blålig farge.

Er brudd og brukket det samme?

Generelt om beinbrudd

Et beinbrudd vil si at et bein eller en knokkel er brukket. Det finnes flere “typer” brudd. Med hensyn til behandlingen er det viktig å avklare om beinet har inntatt en ny stilling etter bruddet, eller om det fremdeles ligger som det skal.

Hva skal man gjøre ved brudd?

Førstehjelp ved brudd

Sår skal dekkes med bandasje. Feilstillinger bør rettes ut ved å trekke i brukket arm eller bein, og holde litt strekk mens spjelken legges på. Dette virker smertelindrende og bedrer blodsirkulasjonen. Inntil en lege kan se på skaden, skal bruddet stabiliseres ved hjelp av en spjelking.

Når begynner et brudd å gro?

En tommelfingerregel sier at det tar dobbelt så lang tid før brudd gror i den nedre halvparten av kroppen (16 uker) som i den øvre halvparten (8 uker). Hos barn blir brudd leget om lag dobbelt så raskt som hos voksne, og hos eldre går det enda saktere.

Hvordan vite om det er brudd?

Typiske symptomer og tegn
  1. Smerte, hevelse og tap av bevegelse.
  2. Sjokk kan oppstå
  3. Eventuelt åpent sår med synlig brukket bein (komplisert brudd)
  4. Skadet bein kan virke forkortet.
  5. Foten eller kneet kan være vridd til siden (rotert)

Hvor lenge er man hoven etter brudd?

Bruddet er i en del av knoken som vanligvis gror uten problemer. Smerten, ømheten og hevelsen går som regel gradvis over, men det kan ta mange uker.

Hvordan få ned hevelse etter brudd?

Få ned hevelse

Beveg tærne og ankelen. Når du vekselsvis bøyer og strekker alle tærne, aktiverer du vene-muskelpumpen. På denne måten pumper du hevelsen ut av foten. Når hevelsen går ned blir det lettere å bevege, og da skaper du en god sirkel.

Leave a Comment