Hva kan jeg bli med generell studiekompetanse?

Du oppnår
 • sykepleier, lege eller veterinær.
 • ingeniør, jurist eller økonom.
 • lærer, psykolog eller forsker. Du kan også utdanne deg til andre yrker – med generell studiekompetanse kan du søke de fleste studier ved høyskoler og universiteter.

Har studiekompetanse vil ta fagbrev?

Fagbrevutdanningene finnes bare på videregående skole. De tar vanligvis fire år, to år på skole og to år som lærling. Hvis du ønsker en fagutdanning etter Studiespesialisering må du søke vg1 i videregående skole på nytt, men din søknad vil da bli vurdert først etter at alle de som har rett har fått plass.

Hvor mange tar friår etter vgs?

Hver femte tar friår

Hver femte student i Norge tar to friår før de fortsetter på høyere utdanning etter videregående. Dette er også vanlig i de andre nordiske landene, skriver de i artikkelen.

Hva kan jeg bli med generell studiekompetanse? – Related Questions

Er det lurt å ta friår etter vgs?

Men det er mulig å bruke opptil to friår etter videregående og fortsatt søke seg inn på høyere utdanning med førstegangsvitnemål . Noen vet ikke hva de vil studere – da kan det være lurt å bruke den første tiden etter videregående til å få litt andre impulser og tenke seg godt om før man begynner på et studieløp.

Er friår bra?

Et friår i utlandet kommer til å forbedre språkkunnskapene dine, gi deg nye venner og en haug av uforglemmelige minner. Jo mer du prøver å lære i løpet av friåret ditt, jo klarer blir tankene om hva du ønsker å gjøre videre.

Når kan man ta et friår?

Noen tar et friår i løpet av videregående skole, eller bytter utdanningsprogram. Andre venter et år etter ungdomsskolen før de begynner på videregående, mens noen er så skolelei at de slutter underveis i skoleåret.

Hva kan man gjøre med et friår?

Noen bruker friåret til å reise jorden rundt, dra på interrail eller bo en periode i et annet land. Dette koster gjerne penger. Hvis lommeboken din ikke er altfor tykk, finnes det likevel mange løsninger. Du kan for eksempel jobbe et halvt år, og deretter reise ut i verden.

Hvor gammel er man når man er ferdig på videregående?

Når du har fylt 15 år og fullført grunnopplæringen, har du rett til tre års videregående opplæring. Dette kalles ungdomsrett og gjelder fra du har fullført grunnopplæringen og ut skoleåret som begynner når du fyller 24 år. Hva innebærer ungdomsretten?

Kan man ta friår etter ungdomsskolen?

Er du skolelei etter ungdomsskolen og trenger en pause? Da kan du fint ta et eller flere friår, men husk at ungdomsretten kun gjelder til og med det året du fyller 24. Det vil si at du kan ha så mange friår du vil, men at du må begynne på Vg3 senest det året du fyller 24.

Kan jeg ta realfag på videregående?

Ja, du har muligheten til å ta disse fagene etter videregående. Du må da ta dem som privatist. Enten uten undervisning, og hvor du leser hele pensum selv (som ikke koster så mye), eller at du får undervisning på en privatskole, som f. eks Bjørknes eller Sonans og så går opp til eksamen (dette koster mer).

Hvor lenge kan jeg studere?

Du kan få lån og stipend til å ta 480 studiepoeng. Det er det samme som åtte år med fulltidsstudier. Studerer du på deltid, kan du få lån og stipend til å ta utdanning i mer enn åtte år.

Hva kan jeg bli hvis jeg tar påbygg?

Med påbygg får du generell studiekompetanse som er selve nøkkelen til å studere på høgskole/universitet, så her er det rett og slett veldig mange muligheter for å velge utdanning og yrke generelt. Du kan bli ting som lærer, økonom, statsviter, psykolog, pedagog, historiker etc.

Hvilket yrke tjener man mest penger på?

Yrkene med høyest lønn
 • Handels- og skipsmeglere, 115.060.
 • Ledere av olje- og gassutvikling, 110.850.
 • Finansmeglere, 104.520.
 • Ledere av forsikring og finansvirksomhet, 103.280.
 • Toppledere i offentlig administrasjon, 103.180.
 • Flygeledere, 99.050.
 • Finans- og økonomisjefer, 97.690.
 • Flygere, 94.240.

Er fagbrev bra?

Ved å ta fagbrev vil du bli mer ettertraktet på arbeidsmarkedet. Fagbrev er blitt en dokumentasjon som stadig flere arbeidsgivere krever, fordi det er et kvalitetsstempel på kompetansen din. Du kan få høyere lønn. En fagarbeider skal tjene mer enn en ufaglært arbeidstaker.

Kan man ta påbygg over 2 år?

Du har rett til å gå det over 2 år. Det blir da tilpasset ditt behov. Lykke til med påbygg!

Hvordan få utdanning uten skole?

Dersom du ikke har formell utdanning som grunnlag for opptak til utdanning, kan du søke om opptak på grunnlag av din realkompetanse . Realkompetansen din blir da vurdert opp mot opptakskravene til den utdanningen du ønsker å starte på.

Hva er påbygg Vg4?

Vg4 påbygg tar du kun fire fag: norsk, historie, naturfag og matematikk. Dette gir deg generell studiekompetanse på lik linje som om du skulle tatt påbygg rett etter Vg2. Dersom du av ulike årsaker har fritak for vurdering i ett av disse fire fagene, mister du dessverre retten til Vg4 påbygg.

Hva må man ha i snitt for å komme inn på påbygg?

Opptakskravet til vg3 påbygging er at alle fag fra vg1 og vg2 er bestått, det vil si minimum karakteren 2. Man konkurrerer om plassene med karakterene sine. Det er altså ikke et krav om over 3,5 i snitt, men det kan være anbefalt å ha det.

Hva er 30 timers kurs påbygg?

Påbygging Yrkesfag
 • 30-timerskurset for deg som har minimum vg1 og vg2 fra yrkesfag.
 • 23-timerskurset for deg som har fullført fagutdanningen.

Leave a Comment