Er det sunt å spise tomater?

Tomater er en god kilde til både beta-karoten, vitamin C, og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til å opprettholde normal hud og hår, mens vitamin C bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem og til å øke opptaket av jern fra andre matvarer.

Hvordan ta vare på tomater?

Tomater modner i solen, så velg en solrik og varm plassering i le. Vann regelmessig, du kan se at bladene henger dersom tomatplanten blir for tørr. Vann med vekstgjødsel under hele dyrkingssesongen, følg doseringen på flasken. Jordens næring holder ikke til hele sesongen.

Kan man dyrke tomater innendørs?

Tomater kan dyrkes inne, på balkongen eller utendørs i hagen.

Er det sunt å spise tomater? – Related Questions

Skal tomatplanter stå i solen?

Tomatplanter krever et sted som er fullt av sol, som er varmt og dessuten beskyttet mot naturens vind og regn. Dette er en forutsetning for at tomatene skal utvikles på best mulige måte, og derfor er drivhus det beste stedet å la tomatene vokse på. Jorden må være næringsrik og også ha en bra drenerende effekt.

Hva gjødsler man tomater med?

Tomater krever godt stell. De skal ha næringsrik, porøs og fuktig jord, gjerne jord med mye kompost/organisk materiale. Vanlig hagejord er sjelden optimal for tomater, så den bør berikes med kompost eller kugjødselkompost og gjerne litt benmel som tilfører kalium og fosfor.

Hvordan modne tomater innendørs?

Et annet alternativ er å høste de umodne tomatene og la dem modne innendørs. Pakk dem inn i avispapir og legg dem oppe på et skap eller et annet varmt sted med ca. 18–20 grader. Etter noen dager skal tomatene bli røde.

Hvilke grønnsaker kan man plante inne?

Uendelige muligheter. Kål, tomater og agurker er bare en brøkdel av hva du kan dyrke innendørs. Krydder, karse, salat, ingefær, chili, paprika, ananas, physalis, hvitløk, microgreens, jordbær – ja til og med poteter er mulig å dyrke inne med rett belysning, god jord og næring.

Hvor mange grader tåler tomatplanter?

De fleste typer tomatplanter vil helst ikke ha temperaturer under 12 grader. Det er stort sett ikke mulig å etterleve i Norge.

Er det for sent å så tomater i mai?

Det er kanskje litt ambisiøst med mange sorter, men det går fint å dyrke tomater mange steder i Norge også uten drivhus. Uansett er det lite sannsynlig at du kan sette ut tomatplanter før etter 17. mai. Det må i hvert fall være minst 10-12 grader gjennom hele døgnet.

Skal tomater ha mye sol?

Tomater trenger sol og varme for å modnes, og jo større tomater jo bedre forhold vil de ha. Så: Om du ikke har drivhus, velg tomater med små frukter. Feks cherrytomater eller perletomater!

Hvordan få mye tomater?

Tomater vil en større og kraftigere rot om du planter dem litt dypere for hver omplanting når de er små. Plant dem også dypt når de settes på endelig vokseplass for sommeren. Når vi planter tomatplanten dypere for hver gang vil den sette nye røtter ut fra stilken.

Hva skal knipes på tomatplanter?

Som hovedregel skal alle sideskudd knipes av slik at det bare blir tomater på hovedstammen. Det er spesielt viktig i drivhuset, hvor man trenger god luftsirkulasjon rundt plantene. Når du kniper skuddene sårer du tomatplanten. Det er derfor viktig å gjøre det mens skuddene er så små som mulig.

Når skal tomater toppes?

For at alle tomatene skal rekke å modne før lyset og varmen avtar, pleier jeg å toppe plantene rundt midten/slutten av august. Det fører til at plantene bruker kreftene på å få tomatene modne heller enn å vokse oppover og lage nye tomater.

Når skal man begynne å gjødsle tomater?

OBS, vinduskarm har ikke nok lys nok før i april, før det må du bruke ekstralys. Etter to uker kan du begynne å gjødsle meget forsiktig, sånn 1/4 styrke. Etter noen uker så kommer det til å tyte røtter ut av potta, og da er det på tide å ta den ut av potta og plante over i en litt større potte, med vanlig god jord.

Hvor lenge kan en tomatplante leve?

Indeterminate tomatplanter har lengre vekstperiode og produserer frukt i flere omganger frem til frosten kommer. Dyrker man de kun innendørs kan de leve i flere år.

Kan man ta bort blad på Tomatplanta?

Fjerner blader

Når planten har vokst seg stor og dannet tomater, fjerner jeg alle blader opp til nederste klase, slik at det blir luftig rundt føttene til plantene. Dette gjør jeg også med busktyper. Jeg fjerner også slitne blader eller stygge blader.

Er tomater flerårig?

Tomatplanten er i utgangspunktet flerårig, så i prinsippet kan den bli veldig lang ( opptil 19 meter er målt), til den bukker under av sykdom eller kulde. På rankene er det alltid 3 blader mellom hver blomsterklase.

Hvorfor blir ikke tomatene modne?

Det avgjørende er egentlig nattetemperaturen: Blir det 4-5 grader om natten er det liten vits å la tomatene stå ute. Da vil de ikke modne noe særlig, bare råtne, og det er bedre å ta dem inn før de blir ødelagt.

Kan man spise tomater med Griffelråte?

Råten kan spre seg på så mye som en tredjedel til halvparten av frukten. Griffelråte smitter ikke over på andre tomater eller planter, men har du fått griffelråte på en tomat, så sjekk resten av tomatene på samme plante og fjern eventuelle angrepne frukter. Det kan gjerne gå bra med resten av tomatene.

Leave a Comment