Hvordan stoppe begynnende urinveisinfeksjon?

Gode råd mot urinveisinfeksjon
 1. Et primært tips er å drikke mye vann, noe som fører til hyppig vannlating hvorved bakteriene blir skylt ut.
 2. Å unngå å holde seg for lenge kan også minske risikoen for urinveisinfeksjon, da det gir bakteriene mindre tid til å utvikle seg i urinen.

Kan man unngå UVI?

Drikk tilstrekkelig, men ikke for mye. Det er bra å drikke 1,5 – 2 liter hver dag. Rikelig væskeinntak skyller igjennom systemet, man unngår konsentrert urin og eventuelle bakterier skylles ut.

Hvordan forebygge urinveisinfeksjon hos eldre?

Gode forebyggende råd:
 1. Drikk mye.
 2. Tiss ofte!
 3. Tiss når du faktisk må – ikke utsett det.
 4. Tiss etter samleie (før det har gått 15 minutter)
 5. Ikke frys på beina – bruk ullsokker.
 6. Vær varsom med sæddrepende kremer/kondomer med sæddrepende midler.

Hvordan stoppe begynnende urinveisinfeksjon? – Related Questions

Kan man få urinveisinfeksjon av stress?

Stressede kvinner blir ofte dehydrert og urinveisinfeksjon er et veldig vanlig kvinne-stress-symptom. Ha alltid et glass vann til en kopp kaffe eller et glass rødvin, og ha en vannflaske stående på pulten. Dersom du har lange dager, et avbrekk midt på dagen.

Kan man bli kvitt urinveisinfeksjon uten antibiotika?

Ved store plager eller ved komplisert blærekatarr (urinveisinfeksjon hos gravide, menn og barn) er det ofte nødvendig med antibiotikabehandling.

For å lindre plagene kan du:

 1. Drikke rikelig med vann for å «skylle ut» bakteriene.
 2. Ta Paracetamol eller Ibuprofen.
 3. Holde varmeflaske over magen.

Kan eldre dø av urinveisinfeksjon?

Det innebærer stor risiko for død å få en infeksjon som sykehjemsbeboer. Hos dem som blir rammet av lungebetennelse, dør nesten 30 prosent i løpet av den første måneden etterpå. Én av syv som får en urinveisinfeksjon, dør.

Hva hjelper mot urinveisinfeksjon kjerringråd?

Når man har urinveisinfeksjon er det viktig å drikke rikelig, gjerne to liter i døgnet eller mer. Gå også ofte på toalettet slik at bakteriene skylles ut av blæren. Syrlig drikke sørger for at bakteriene trives dårlig i urinen. Drikk derfor gjerne ferskpresset sitron, grapefrukt eller tranebærjuice.

Hvordan behandle kronisk urinveisinfeksjon?

Urinveisinfeksjon behandles med antibiotika. Man tar bakterieprøve av urin og skifter om nødvendig til annen type medisin dersom det viser seg at bakteriene er motstandsdyktige mot det valgte antibiotikum. Vanlig behandlingstid er 10-14 dager når det er kompliserende forhold (ellers ofte bare 3-7 dager).

Er det farlig å gå med ubehandlet urinveisinfeksjon?

Dersom infeksjonen går ubehandlet kan den utvikle seg til nyrebekkenbetennelse, som er vesentlig mer alvorlig og svært smertefullt. Dersom du har symptomer på urinveisinfeksjon og i tillegg opplever feber, kvalme eller oppkast må du oppsøke lege umiddelbart.

Kan man bli slapp av urinveisinfeksjon?

Symptomer på urinveisinfeksjon hos barn, gravide og eldre kan forekomme med vage eller ingen symptomer. Symptomene kan for eksempel være at du føler deg litt slapp og dårlig eller har feber uten at du helt kan sette fingeren på hvorfor.

Hvordan lukter urinveisinfeksjon?

Et avfallsprodukt i urinen, urea, kan omdannes til ammoniakk under påvirkning av bakterier, for eksempel hvis urinen er konsentrert eller ved en urinveisinfeksjon. Når man har en urinveisinfeksjon kan det derfor lukte stramt eller vondt av urinen, og det er nok denne lukten du gjenkjenner.

Hvordan vet man om man har urinveisinfeksjon?

For å undersøke hvorvidt du har urinveisinfeksjon finnes det en test som du kan kjøpe på apoteket, eller du kan levere en urinprøve på legekontoret. Bruk et sterilt urinprøveglass (urinposer til barn), og ta urinprøven ved første toalettbesøk om morgenen. Årsaken til dette er at urinen da er mest konsentrert.

Kan en infeksjon gå over av seg selv?

Når er det nødvendig å bruke antibiotika? ​Immunforsvaret vårt kan ta knekken på både virus og bakterier. Det aller meste går over av seg selv. Men noen bakterieinfeksjoner kan bli farlige, i verste fall dødelige, og da trenger vi antibiotika.

Kan man ha urinveisinfeksjon uten at det svir?

Urinveisinfeksjon uten svie kan forekomme. Dette kaller man på fagspråket asymptomatisk bakteriuri – altså at man har bakterier i urinen, men ingen symptomer. Som beskrevet over er dette en tilstand som skal behandles hos dem som er gravid. Det samme gjelder pasienter som skal få utført enkelte urologiske inngrep.

Kan man drikke alkohol når man har urinveisinfeksjon?

– Ikke på grunn av antibiotikaene, men når man er syk er det ikke lurt å drikke alkohol.

Kan man drikke kaffe når man har urinveisinfeksjon?

Dersom du får hyppige infeksjoner, finnes det forebyggende tiltak du kan prøve. Noen mener det hjelper å drikke mer vann for å “skylle ut” bakteriene, men dette kan ikke dokumenteres. Det kan være lurt å unngå sure drikker som fruktjuice og drikker som kan irritere blæren, som for eksempel kaffe.

Kan man trene når man har urinveisinfeksjon?

– Det er ingen grunn til at du skal unngå å trene når du går på antibiotika, men ettersom det mest sannsynlig er en kraftig infeksjon du har fått antibiotika for, er det lurt å ta det med ro noen dager, sier Sigurd Høye, allmennlege og postdoktor ved avdeling for allmennmedisin ved Universitetet i Oslo.

Hvorfor er tranebær bra mot urinveisinfeksjon?

For å forebygge urinveisinfeksjon har tranebær (juice eller kapsler) vært brukt i folkemedisinen de siste tiårene. Hvordan tranebær skal virke, er ikke kjent, men det er foreslått at de hindrer tarmbakteriene i å feste seg til blæreveggen. Urinveisinfeksjon behandles vanligvis med antibiotika.

Er det farlig å ta for mye tranebær?

Tranebær gir lite eller ingen bivirkninger og er trygt å bruke for de aller fleste, dessuten kan tranebær også ha andre gunstige effekter med sitt høye innhold av antioksidanter, sier Barsett, men påpeker samtidig at om du får en urinveisinfeksjon, så skal du til lege, og spesielt viktig er det om du er gravid.

Leave a Comment