Hvordan spiser man spekemat?

Å spise spekemat på tradisjonelt vis har god og lang forankring i Norge. Det aller enkleste er spekemat sammen med enkelt tilbehør som rømme, kokte nypoteter, kokt sommerkål, salat, eggerøre, potetsalat eller rømmegrøt.

Hvordan pynte spekemat?

Til spekematanretningen kan du servere og pynte med melon, ananas, reddik eller ulike potetsalater, eggerøre, grønn salat, ulike paier, rømme og flatbrød.

Er spekemat sunt?

Spekemat med sunt tilbehør

Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Hvor sunt et spekematmåltid blir, kommer derfor an på tilbehøret, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hvordan spiser man spekemat? – Related Questions

Kan man fryse ned spekemat?

Man kan oppbevare spekepølsa og -maten både i kjølen og i romtemperatur. Det er kun mykheten som vil være til forskjell. Du kan fryse ned Spekepølsen/ -maten dersom det er ønskelig. Pakk dem gjerne inn i aluminiumsfolie først dersom vakuumforpakningen er åpnet.

Hvordan oppbevare spekemat?

Oppbevaring. Hel spekemat skal helst henge tørt, kjølig og mørkt i spekepose eller ligge i kjøleskapet, men ikke i tett plast. Uåpnet og vakuumpakket hel spekemat kan fortsatt ligge i plasten sin. Oppdelt spekemat skal oppbevares under 4 °C.

Er spekeskinke fetende?

100 gram inneholder 138 kilokalorier, noe som er mindre enn det du finner i grillet kylling uten skinn (162 kalorier). 100 gram inneholder 280 kilokalorier, noe som er litt mer enn i grillet kylling med skinn (226 kalorier).

Er fenalår sunt?

Likevel kategoriseres fenalår og farseprodukter i samme kategori – bearbeida kjøtt. Kjøttet fra dyr som har beitet i fjellheimen har en annen fettsyresammensetning enn dyr på bås. Likevel havner det i samme usunne kategori. Spekemat laget på “gamlemåten” kan neppe sammenliknes med farsemat.

Hvor mye spekemat spiser nordmenn?

Sosialt
10 pers.40 pers.
Spekeskinke uten ben750 g3 kg
Fenalår uten ben250 g1 kg
Salami250 g1 kg
Morrpølse250 g1 kg

Hvor mye spekemat spiser vi i Norge?

Allikevel spiser nordmenn lite spekemat i forhold til andre europeere. Ifølge Forskning.no og Nofima spiste nordmenn i snitt cirka 0,4 kg spekeskinke per innbygger i 2009. I Spania og Italia var snittet henholdsvis 3,3 og 4,4 kg per person. I Norge er spekemat og grillmat mest populært i sommerhalvåret.

Hvilken ost passer til spekemat?

Ost og spekemat

Harde oster som Manchego, Alpeost og cheddar fra Thorbjørnrud smaker godt til. Det samme gjør mildere oster som brie og camembert. Siden spekeskinke er salt fra før av, bør man styre unna skarpe blåmuggoster – da kan saltsmaken bli litt overveldende.

Hva passer å drikke til spekemat?

Selv om mange tyr til rødvin når det kommer til spekemat, passer det definitivt best med hvitvin og gjerne bobler, da disse vinene har en syrestruktur og friskhet som hamler opp med fettet i maten, samtidig som smaksbildet harmonerer fint.

Hva drikker man til spekemat?

Vin til spekematen

Salt er hovedsmaken i spekemat uansett om råvarene kommer fra Norge, Spania eller Italia. Salt mat demper friskheten i vinen og fremhever vinens fruktsødme. De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.

Hvor mange gram spekemat per person?

Beregn ca. 150 g per person når du har enkelt tilbehør som salat, flatbrød og rømme. Har du tyngre tilbehør som potetsalat og eggerøre, eller at spekematen er en del av en rett, kan du beregne mindre. Som regel går det mest spekeskinke, så det kan være lurt å beregne halvparten av denne.

Hvordan spise rømmegrøt og spekemat?

Spekematen som tilbehør til rømmegrøt

Spekemat er fin kontrast til grøten, og et spekefat kan inneholde for eksempel spekeskinke, fenalår, salami, fårepølse og morrpølse. ☝️Beregn ca. 100-150 g spekemat per person. Serverer du rømmegrøt til, holder det som regel med 100 g.

Hva drikker man til rømmegrøt og spekemat?

De fleste hvitviner har mye syre og klarer dette fint. Hvitviner med moden fruktkarakter er også supert tilbehør til spekematen, da særlig til de litt mildere og lettere spekeskinkene og pølsene. Det samme gjør rødvin laget på druer som Pinot Noir, Barbera, Gamay og Sangiovese.

Hva serveres sammen med spekemat?

Tilbehør til spekemat

En tommelfingerregel er å holde deg til tilbehør som er friskt, søtt og mildt. Flatbrød, eggerøre, waldorfsalat og potetsalat er klassisk tilbehør som oppfyller disse smakene, og som passer perfekt på koldtbordet eller til 17. mai-frokosten.

Hva spiser man til Oransjevin?

Mat til oransjevin

Til de lyseste, kan du gjøre som til hvitvin, altså velge fisk og skalldyr. De mørke kan også brukes til fisk, men da av det mer robuste slaget, som f.

Hva er Florvin?

Det er viner som er oksidativt laget ved fatene er ikke fylt helt opp, og det er et luftlag mellom vinen og fatet. Her danner det seg flor eller voile som det kalles på fransk. Det ligger ikke like lenge med dette laget som en vin jaune.

Hva kalles søt vin?

Søtvin er en vin med høyt sukkerinnhold. De sukker in søt vin kan komme fra druejuice eller andre kilder, for eksempel honning eller sirup. Søte viner har ofte høyere alkoholinnhold enn tørre viner, og det er derfor de noen ganger regnes som “dessertviner”. Søte viner kan være hvite, røde eller rosé er.

Leave a Comment