Hvordan se Kampen om tungtvannet?

Kampen om Tungtvannet: Part 1 – Film online på Viaplay.

Hvor kommer tungtvann fra?

Tungtvann (band)
Tungtvann
Jørgen Nordeng og Jan Steigen på scenen under Quartfestivalen i 2016 Foto: Tore Sætre
UtmerkelserDialektprisen (2001), Alarmprisen i hiphop/rap (2001), Alarmprisen for beste låt (2001), Alarmprisen for beste video (2007)
OpphavNordland, Troms, Norge (1998)
SjangerHiphop

Hvor mye veier 1 kg tungtvann?

Mens en liter vanlig vann veier en kilo, er en liter tungtvann 1,1 kilo. Det er fordi tungtvannsmolekylene er lagd av noe litt annet enn vanlige vannmolekyler.

Hvordan se Kampen om tungtvannet? – Related Questions

Hva skjer hvis man drikker tungtvann?

Det skjer ingenting hvis du drikker en liten mengde tungtvann. Men hvis du drikker større mengder av tungtvann, kan det påvirke cellene og være skadelig for kroppen. For mennesker og andre pattedyr vil det normalt være dødelig hvis en tredjedel av det vannet vi består av, er tungtvann.

Hvem fant opp tungtvann?

Tungtvann ble oppdaget av amerikaneren Harold Urey i 1932/33. Det var 10 % tyngre enn vanlig vann og ble brukt i tekniske og medisinske forsøk for å bremse vekstprosesser. Hydrogenfabrikken på Rjukan, som var verdens største vannelektrolyseanlegg, produserte fra 1934 tungtvann i industriell målestokk.

Hva er tungtvann laget av?

Tungtvann var et biprodukt av hydrogengassen som ble produsert på Vemork. Den kjemiske formelen for tungtvann er D2O. Tungtvann ser ut som vann, men er ca 10 prosent tyngre. Vanlig vann (H2O) har to hydrogenatomer og ett oksygenatom.

Finnes tungtvann naturlig?

I naturlig vann er en av 6400 vannmolekyler et tungtvannmolekyl. Tungtvann er altså ikke noe man lager, men som ekstraherer fra vanlig vann.

Hvem planla tungtvannsaksjonen?

Professor Leif Tronstad hadde deltatt i planleggingen av tungtvannsanlegget før krigen. Nå var han medlem av Kompani Linge og satt i England og planla aksjonen.

Når sluttet tungtvannsaksjonen?

Tungtvannsaksjonene var ein serie militære sabotasjeaksjonar mot Norsk Hydros anlegg på Rjukan i Telemark under andre verdskrigen i tida frå november 1942 og fram til februar 1944.

Når var Operasjon Gunnerside?

Operasjon Gunnerside er kjent som en av de meste vellykkede sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig. Det begynte i mars 1942. En enkelt mann ble sluppet ned for å skaffe etterretninger om produksjonen av tungtvann.

Hvor viktig var tungtvannsaksjonen?

Aksjonene ble utført av de allierte og hadde som mål å hindre at Tyskland fikk tilgang til tungtvann produsert på Rjukan. Tungtvannet var viktig i atomforskning og i eventuell produksjon av atomvåpen.

Hvem bombet Vemork?

november 1943 var eit alliert åtak mot Norsk Hydro sitt anlegg på Vemork ved Rjukan. Dei 173 amerikanske bombeflya som deltok slapp 1099 bomber over Rjukan, men klarte ikkje å stogge produksjonen av tungtvatn, som hadde kome i gang att etter tungtvassaksjonen tidlegare på året.

Hvor ligger DF Hydro?

Av 47 personer i båten omkom 14 nordmenn og fire tyske soldater, mens 25 nordmenn og fire tyske soldater ble reddet/overlevde. Det er satt opp et minnesmerke hvor de overlevende kom seg i land. «Hydro» ligger idag på 430 meters dyp i Tinnsjøen, utenfor Rudsgrend.

Leave a Comment