Forutsetningen er at man i snitt har fri annenhver søndag eller helligdag i løpet av 26-ukersperioden. – Det er mye vanligere at det er inngått avtaler om gjennomsnittsberegning, slik arbeidsmiljøloven gir rom for. Da kan arbeidsgiver pålegge deg å jobbe tre røde dager på rad, sier Arne Løseth i Fagforbundet.
Kan man jobbe på helligdager?
Utgangspunktet er at det skal være arbeidsfri på alle helligdager. Det finnes likevel unntak som tillater at det arbeides disse dagene: Arbeid på helligdager er tillatt dersom arbeidets art gjør det nødvendig. Eksempler på dette er fabrikker med døgndrift, hoteller, helseinstitusjoner og politi.
Hvor mange dager er det lov å jobbe på rad?
Du kan maks. jobbe 10 timer overtid per 7 dager og 25 i løpet av 4 sammenhengende uke. Tegningen illustrerer at en ansatt maksimalt kan jobbe 12 dager sammenhengende fordi arbeidsperioden er delt i to ved hjelp av ukeskillet.
Er det lov å jobbe flere helger på rad?
Det er ingen grenser for hvor mange lørdager man kan jobbe på rad. Men det er grenser for hvor mange søndager en ansatt har lov å jobbe: Hovedregelen er at en ansatt som jobber på en søndag (eller annen rød dag), skal ha fri neste søndag (eller rød dag). Se arbeidsmiljøloven § 10-8 (4).
Hvor mange røde dager kan man jobbe på rad? – Related Questions
Er det lov å jobbe 6 dager i uken?
Det er ikke i seg selv nødvendigvis ulovlig å jobbe 6 dager i uka, men om det er tillatt kommer an på hvor mange timer du skal jobbe, og om du får den arbeidsfrie perioden du skal ha per uke. Du kan ikke ha mer enn full stilling til sammen hos en og samme arbeidsgiver.
Har man krav på 100 på røde dager?
Ansatte som arbeider på en helligdag, vil ha rett til betaling og overtidsbetaling på samme måte som arbeid på en søndag. I bedrifter med tariffavtale, er det vanlig at tariffavtalen gir rett til et tillegg for arbeid på helligdager. Mange tariffavtaler har et helligdagstillegg på 100 %.
Hvor mange lørdager kan man jobbe i måneden?
Det er ingen begrensninger, når det kommer til arbeid på lørdager. Lørdag er ansett som en vanlig virkedag etter loven. Når det kommer til arbeid på søndager, skal man som utgangspunkt kun jobbe annenhver søndag. Se arbeidsmiljøloven § 10-8 (4) .
Er det lov å jobbe hver lørdag?
Lørdag er ansatt som en vanlig arbeidsdag etter loven. Det innebærer at det er fullt lovlig å jobbe hver eneste lørdag om ønskelig.
Hvor mye er søndagstillegg?
Inngår søndagsarbeid som en del av turnusen din, får du ekstra betaling på søndager og helligdager. De fleste butikkansatte får et søndagstillegg på 96 kroner i timen på toppen av lønna si. Jobber du derimot overtid på en søndag eller helligdag, får du i stedet et overtidstillegg på hundre prosent.
Hva er en normal arbeidsuke?
37,5 timer regnes som en normal arbeidsuke i Norge.
Har man krav på 5 min pause i timen?
Hovedreglene om pauser står i arbeidsmiljøloven § 10-9. Arbeidstaker skal ha minst én pause hvis arbeidstiden er mer enn fem og en halv time. Hvis arbeidstiden er minst åtte timer, skal pausen eller pausene være til sammen minst en halv time.
Er det lov å jobbe 12 timer?
Se arbeidsmiljøloven § 10-6 (8). Så ja, det er i utgangspunktet lovlig å jobbe 12,5 time i løpet av én dag. Men det er ikke lovlig å jobbe så mye uten pauser: Jobber du mer enn 5,5 timer har du krav på minst en pause.
Har man lov til å jobbe mer enn 100?
Du kan ikke ha mer enn 100% stilling hos en og samme arbeidsgiver. Dersom du har mer enn 100% stilling hos samme arbeidsgiver regnes dette som overtid, og overtid er ikke tillatt som en fast ordning. Kommunen vil som regel anses å være en og samme arbeidsgiver.
Kan arbeidsgiver nekte meg bijobb?
Oppsummert; så lenge arbeidet ikke er for en konkurrerende virksomhet og den heller ikke går ut over jobben for hovedarbeidsgiver, har man som arbeidsgiver et tynt grunnlag for å nekte arbeidstageren å ta biervervet. Som arbeidstager kan du altså motsette deg at arbeidsgiver nekter deg å ta bierverv.
Hvor mye koster det å gå ned til 80 stilling?
Hvis vi inkluderer all tapt lønnsinntekt så vil det koste deg nesten 25.000 kroner i snitt per år de neste 25 årene å gå ned til 80 prosent stilling i fem år. Forskjellen er betraktelig større for 50 prosent der det vil koste over halvannen million kroner over 25 år å gå ned til 50 prosent i kun fem år.
Hva skjer hvis man jobber for mye overtid?
For mye jobb over lengre tid kan i verste fall føre til utbrenthet og en lang sykmelding, som på ingen måte skal ses på som en liten, sliten knekk. Du kan bli sykemeldt i flere måneder, og det tar gjerne ett år eller lenger før du er frisk igjen. – Det er mange som ender med enda verre og langvarig sykdom.
Kan sjefen tvinge meg på jobb?
Som regel står det noe ala “Arbeidsstedet er for tiden selskapets lokaler”. Da må du be om arbeidsgivers tillatelse for å jobbe andre steder, og sjefen kan tvinge deg på kontoret. Står det at du kan jobbe fra hvor du vil, eller står det ingenting om arbeidsstedet, kan du sannsynligvis kreve å få jobbe hjemmefra.
Kan arbeidsgiver tvinge meg på jobb når jeg er syk?
Arbeidsgiver kan med andre ord ikke tvinge deg å komme på jobb, når du er syk. Det vil i utgangspunktet være du selv eller en lege som må vurdere om du er for syk til å dra på jobb, eller om du har mulighet til å være på jobb, og da eventuelt med tilrettelegging av for eksempel arbeidsoppgaver.
Når får man 50% og 100% overtid?
Overtid etter loven registreres først når man passerer 9 timer pr dag og/eller 40 timer pr uke. En annen forskjell på lov og tariffavtale er at loven sier 40 % overtidstillegg, mens tariffavtaler i privat sektor gjerne gir 50 % frem til kl 21.00 og 100% etter kl 21.00 og på søndager.
Kan arbeidsgiver beordre meg på jobb?
Dette kalles arbeidsgivers styringsrett. Det finnes imidlertid noen grenser i arbeidsmiljøloven for hvor mye arbeidsgiver kan pålegge deg av arbeidstid og eventuelt overtid. Se arbeidsmiljøloven kapittel 10. Hvis du skal kunne nekte å komme på jobb må du enten ha sosiale eller helsemessige grunner å vise til.