Hvor lang tid har barnevernet på seg?

Barneverntjenesten har en frist på inntil tre måneder til å gjennomføre en undersøkelse, jf. barnevernloven § 6-9. Fristen begynner å løpe fra det øyeblikket meldingen er gjennomgått og det er besluttet å gjennomføre en undersøkelse. I særlige tilfeller kan fristen utvides til seks måneder.

Når barn blir tatt av barnevernet?

Barnevernet har myndighet til å anlegge sak om omsorgsovertagelse for Fylkesnemnda, om de mener at at barn ikke får god nok omsorg hjemme. Om et barn lever i en situasjon i hjemmet som er klart uholdbar, kan barnevernet beslutte at det beste for barnet er at barnevernet overtar omsorgen for barnet.

Når barnevern henlegger saken?

Dersom saken henlegges, er saken avsluttet og det blir ingen undersøkelsessak. Det vil være registrert hos barnevernet at det har kommet inn enn bekymringsmelding, men at saken ble henlagt. Dersom det besluttes at det skal åpnes undersøkelsessak, vil barnevernet foreta undersøkelser.

Hvor lang tid har barnevernet på seg? – Related Questions

Kan man nekte barnevernet?

Ofte ønsker barneverntjenesten ved sin undersøkelse å komme på hjemmebesøk, noe foreldrene i henhold til barnevernloven ikke kan nekte barneverntjenesten å gjøre. I tillegg ber barneverntjenesten om foreldrenes samtykke til å innhente informasjon fra for eksempel skole, barnehage, helsesykepleiere og leger.

Er barnevernet farlig?

Barnevernet er ikke farlig for barn. Tvert imot er barnevernet der for å hjelpe barn som har det vanskelig hjemme. Som oftest hjelper barnevernet barn til å få det bedre hjemme hos sin egen familie.

Er det vanlig at barneverne kommer på uanmeldt besøk?

Barnevernet ønsker ofte å komme på hjemmebesøk, enten varslet til foreldrene på forhånd eller uanmeldt. Det følger av barnevernloven at foreldre ikke kan motsette seg hjemmebesøk av barnevernet som ledd i en undersøkelsessak.

Hvorfor kommer barnevernet på hjemmebesøk?

Barneverntjenesten kommer vanligvis også på hjemmebesøk for å få et nærmere inntrykk av familiesituasjonen. Foreldre og barnet får mulighet til å fortelle om sine tanker om bekymringsmeldingen, om hjemmesituasjonen og hvordan de har det.

Når du melder til barnevernet må du huske på at?

Når skal jeg melde? Det kreves ikke at du er helt sikker på at situasjonen er alvorlig. Hvis opplysningene gir grunn til bekymring, skal du melde i fra. Hvis du er usikker, ringer du lokalt barnevern og diskuterer saken anonymt med dem før du eventuelt melder.

Har barnevernet lov å snakke med barn alene?

Ja. Barneverntjenesten har både rett og plikt til å snakke med barnet. Barneverntjenesten eller sakkyndige som den har engasjert, kan kreve å få snakke med barn alene. Dette gjelder med mindre hensynet til barnet tilsier noe annet.

Kan barnevernet gjøre hva de vil?

Det er barneverntjenesten i kommunen som har ansvaret for barnevernet. Barnevernet har som sin spesielle oppgave å ta vare på de mest utsatte barna. Det skal beskytte barn mot omsorgssvikt og motvirke at barn lider fysisk og psykisk overlast.

Når har barnevernet rett til å gripe inn?

Barnevernet har plikt til å gripe inn når

Barnet blir mishandlet eller utsatt for andre alvorlige overgrep i hjemmet. Det er overveiende sannsynlighet for at barnets helse eller utvikling kan bli alvorlig skadd fordi foreldrene er ute av stand til å ta tilstrekkelig ansvar for barnet.

Hva skjer når man blir meldt til barnevernet?

Den som melder trenger ikke å vite med sikkerhet om barnet er utsatt for omsorgssvikt. Det vil være barneverntjenestens jobb å undersøke og vurdere om barnet har behov for hjelp. Dersom man er i tvil om man bør melde, kan man ringe og drøfte saken anonymt med barneverntjenesten på forhånd.

Hvilke spørsmål stiller barnevernet?

Barnevernstjenesten må velge aktuelle tema og spørsmål ut fra hva som fremgår som problemområder i bekymringsmeldingen.

Hvis ja:

  • Når?
  • Hvor?
  • Med hvem (slekt)?
  • Er det laget avtale om ekteskap?
  • Er du forlovet?
  • Hvem har bestemt at du skal gifte deg?
  • Har du sagt til familien at du ikke vil gifte deg?

Hva bør meldes til barnevernet?

når det er grunn til å tro at et barn blir utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt. når et barn viser alvorlige atferdsvansker i form av alvorlig eller gjentatt kriminalitet, misbruk av rusmidler eller en annen form for utpreget normløs atferd.

Hva slags informasjon kan barnevernet innhente?

Barnevernloven § 6-4 sikrer barneverntjenestens rett til å innhente opplysninger vedrørende barn det er bekymring for. “§ 6-4. Innhenting av opplysninger. Opplysninger skal så langt som mulig innhentes i samarbeid med den saken gjelder eller slik at vedkommende har kjennskap til innhentingen.

Kan psykolog kontakte barnevernet?

Psykologer kan bistå barnevernet direkte inn i saker, eller anvende sin kompetanse mer indirekte i form av gjennomgang og analyse av dokumentasjon samt konsultasjon og veiledning. Vi har vært opptatt av å beskrive hva psykologkompetanse kan brukes til, basert på erfaringer fra psykologer i tjenestene.

Kan barnevernet kreve Rustest?

Osloadvokatene opplever ofte at barneverntjenesten ber foreldre om å ta rustester. Et hjelpetiltak i form av rustesting er å anse som et svært inngripende tiltak og skal derfor kun benyttes i unntakstilfeller.

Kan psykolog melde til barnevernet?

Mer konkret så har psykologer meldeplikt dersom: – Det er grunn til å tro at et barn blir mishandlet eller at det foreligger andre former for alvorlig omsorgssvikt. – Dersom en gravid misbruker rusmidler på en slik måte at det er sannsynlig at barnet vil bli født med skade.

Når det er grunn til å tro at et barn blir eller vil bli mishandlet utsatt for alvorlige mangler ved den daglige omsorgen eller annen alvorlig omsorgssvikt?

Opplysningsplikten inntrer når det er «grunn til å tro» at barnet blir mishandlet eller utsettes for alvorlig omsorgssvikt. Uttrykket «grunn til å tro» stiller ikke krav til sikker viten om mishandling eller omsorgssvikt, men det må foreligge omstendigheter som gir noe mer enn en vag mistanke.

Leave a Comment