Hva smaker salvie?

Smaken er kraftig krydret og lett bitter. Bladene brukes hele som pynt, eller hakket som smakstilsetning. La gjerne salvie koke med maten din. Urten tåler nemlig varmehandlingen godt, og gir fra seg en herlig smak.

Hva lukter salvie?

Salvie har en karakteristisk søt, parfymert lukt. Salvie er ikke så vanlig i Norge, men i Italia og Frankrike er den høyt skattet. Salvieplanten brukes først og fremst i varmretter. Salvie er godt i tomatsauser.

Hva kan man erstatte kjørvel med?

Kjørvel tilhører persillefamilien, og i de fleste retter kan du erstatte persillen med kjørvel for å få en litt kraftigere og annerledes smak. Bladene til kjørvelen likner også på persille, men både bladene og stilkene har små hår.

Hva smaker salvie? – Related Questions

Er persille og kruspersille det samme?

Det finnes to typer persille, kruspersille og bladpersille. Kruspersille er den mest vanlige, og gjenkjennes på de krusete, sprø og spenstige bladene. Bladpersille har glatte taggete blader, og har ikke sprøheten til kruspersille. Smaken er derimot veldig lik, bortsett fra at kruspersille har en noe mildere smak.

Hva kan jeg bruke istedenfor oregano?

Merian og oregano kan brukes om hverandre, bortsett fra at oregano er kraftigere smaksmessig. Frisk oregano kan brukes i alle typer kjøttretter og for ikke å snakke om til fisk.

Hvordan bruke salvie?

Salvie passer godt sammen med andre krydderurter, og den brukes både til fisk, kjøtt og farse. Ha også gjerne litt salvie i stuffingen til kalkunen. Salvie brukes mye i det italienske kjøkken, blant annet i retten saltimbocca og sammen med pasta og gnocchi.

Hvilke urter passer sammen?

Hvilke urter kan plantes sammen: bord
anleggKan plantes med
LavendelRosmarin, oregano, salvie, timian og merian
MerianRosmarin, oregano, salvie, timian og lavendel
BasilikumPersille, koriander, slangegress
PersilleBasilikum, koriander, slangegress

Hvilke urter bør man ha?

Ferske urter hos KIWI
 • Basilikum.
 • Bladpersille.
 • Mynte.
 • Persille.
 • Rosmarin.
 • Sitronmelisse.
 • Dill.
 • Gressløk.

Hvordan bruke timian?

Timian er en selvfølge på både pizza og pasta, men passer også til mye annet. Prøv for eksempel et dryss timian over nykokte poteter, for et kraftig og aromatisk preg. Bruk timian som smaksetter i mat. Urten passer til alt, fra pasta og kjøtt til fisk og sopp.

Hvordan så oregano?

Så oregano fra frø
 1. Fyll opp noen små størrelse potter med jord og bland i perlite. Dette gjør at jorda blir luftig og porøs slik at frøene spirer bedre.
 2. Strø frøene litt tynt utover oppå jordoverflaten. Dekk ikke med jord da oregano frø trenger lys for å spire.
 3. Du må gi vann.

Hvordan oppbevare fersk oregano?

Det finnes mange måter å oppbevare urter på. De kan for eksempel tørkes, legges på salt eller fryses som de er. Fryser du de derimot i olivenolje beholder de smaken best og lengst. Fryste urter i olje har en holdbarhet på hele 6 måneder.

Hvordan bruke fersk oregano?

Oregano brukes både hakket og hel. Friske skudd, blader og knopper brukes gjerne som krydder. Prøv oregano i alt fra gryteretter til salater. Et tips er å ikke la seg binde av tradisjonell bruk, for ferske urter er like anvendelige som salt og pepper.

Er oregano sunt?

Oregano topper med et nivå på 139 mmol antioksidanter per 100 gram tørket vare – og alt over 75 mmol regnes som svært høyt. Et gram tørket oregano inneholder faktisk like mye antioksidanter som en gjennomsnittsperson får i seg via frukt hver dag.

Kan man spise stilken på oregano?

På alle urter kan du bruke både stilk og blader. Det er imdilertid noen av urtene som har grovere stilker, som du med fordel kan fjerne. Timian, rosmarin, oregano og salvie har ofte treaktige grove stilker som ikke er særlig behagelig å tygge, derfor plukker man stilkene.

Kan man bruke stilken på rosmarin?

Bruk hele stilker, eller fjern bladene fra stilken og bruk dem hele. Rosmarin gir nydelig smak til marinader og sauser, og er perfekt til lam!

Kan man bruke stilken på basilikum?

Smaken er karakteristisk, søt og mild. Bruk bladene hele, eller del dem opp. Stilkene kan også hakkes og brukes.

Kan man bruke stilken på persille?

Slik bruker du persille

Tilbereding: Skyll bunten og ta av stilkene. Buketter kan brukes hele til pynt, men bør finhakkes om de skal brukes i mat. Stilkene kan brukes til kraft.

Hvordan bevare basilikum?

Oppbevares den i temperaturer under 5-6 grader celsius vil basilikumbladene etter hvert bli sorte.

Hvorfor dør min basilikum?

Overdreven vanning

Overvanning er den vanligste årsaken til at basilikum dør. Selv om basilikum liker konstant tilgang til vann, er røttene deres dårlig tilpasset til å takle fuktig jord. I godt drenerende jord er det mange luftrom som lar luft sirkulere rundt røttene.

Leave a Comment