Forskning på fossiler Paleontologi er studiet av fossiler. Paleontologer jobber med å kartlegge, grave ut, og beskrive fossiler, og bruker fossiler for å forstå miljøet i tidligere tider, evolusjon, klimaendringer og slektskap. Man studerer både fossilene og sedimentene de er funnet i.
Hva kan fossiler fortelle oss?
Om vi finner et fossil i en bergart, kan det fortelle oss hvor gammel bergarten er. Vi vet for eksempel at dinosauruser levde på jorden i periodene trias, jura og kritt. Hvis vi finner fossiler av en dinosaurus i en bergart, må bergarten være fra den samme perioden.
Hva er fossiler enkelt forklart?
Et fossil (av latin: fossilis, «oppgravd») er bevarte rester eller spor av organismer fra fjern fortid. Fossil brukes også som adjektiv (for eksempel «fossile dyr» eller «fossile planter») og er da ensbetydende med utdødde arter.
Hva heter studie av fossiler?
Paleontologi er studiet av utdødd liv, ved hjelp av fossiler. Paleontologi handler om å forstå hvordan livet på jorda har utviklet seg, og hører tett sammen med både biologi og geologi.
Hva kan vi bruke fossiler til i forskning? – Related Questions
Hvordan blir man paleontolog?
Utdannelsen er et universitetsstudium, og krever studiekompetanse fra videregående skole. Man bør ikke velge bort matematikk, biologi og kjemi! Geofag kan man også ta som valgfag på videregående skole.
Hva jobber en paleontolog med?
En paleontolog forsker på bergarter, dyre- og plantefossiler. Paleontologi er en videreutdanning for geologer og biologer. Som paleontolog kan du spesialisere deg innen områder som mikropaleontologi, der man tar i bruk mikroskop for å se fossilene, og palynologi, hvor du studerer fossile pollen og sporer.
Hvordan daterer man fossiler?
Datering av fossiler er viktig for å kunne lage en tidsrekke for livets utvikling på Jorden. Til radiometrisk datering av hendelser de siste ca. 50.000 år kan man bruke karbonisotopen 14-karbon, 14C, med halveringstid 5.730 år. For lengere tidsskalaer må man bruke naturlige radioaktive serier.
Hvordan kan vi bruke fossiler til å finne ut hva som skjedde for millioner av år siden?
Hvordan kan vi bruke fossiler til å finne ut hva som skjedde for millioner av år siden? Fossiler er rester av planter og dyr som levde for lenge siden. Fossilene er som et avtrykk av forhistoriske organismer, derfor kan vi finne ut mye om utdødde arter ved å studere dem.
Kan man finne fossiler i Norge?
Det finnes fossiler i flere områder på fastlandet i Norge og på kontinentalsokkelen, og svært mange på Svalbard. Store deler av resten av landet består av grunnfjell og omdannede bergarter fra den kaledonske fjellkjeden, og er nesten uten fossiler (se Geologi og landformer i Norge).
Hvor kan man finne fossiler?
Fossiler finnes i sedimentære bergarter (avsetningsbergarter), og i og med at landet vårt stort sett består av gammelt grunnfjell med gneiser og granitter, samt metamorfe bergarter som utgjør restene av den kaledonske fjellkjeden, har vi få gode fossilforekomster på fastlandet.
Har det vært dinosaurer i Norge?
Fullstendige fossiler av dinosaurer i Norge har ikke blitt funnet. Under boring i Nordsjøen i 1997 ble det imidlertid funnet noe som skulle vise seg å være deler av en Plateosaurus-knokkel, og på Svalbard har det blitt funnet flere spor etter dinosaurer.
Hva er fossil på engelsk?
en Any remains, trace, or imprint of a plant or animal that has been preserved in the Earth’s crust since some past geologic or prehistoric time.
Hvor kommer ordet fossil av?
Fossiler. Ordet fossil kommer fra det latinske ordet «fossus», som betyr «oppgravd». Et fossil er en forsteining av avtrykket eller vevet av et dyr eller en plante, bevart i for eksempel stein eller rav.
Hvordan påvirker fossilt brensel miljøet?
Forbrenning av fossile brensler frigjør rundt 21 milliarder tonn karbondioksid hvert år. Ved at de kommer som tillegg til de utslipp som inngår i det naturlige kretsløpet, bidrar de til en økning av karbondioksidinnholdet i atmosfæren.
Har dinosaurer eksistert?
Dinosaurene var utbredt over hele landjorden, og det er funnet fossiler på alle kontinenter. Da de første dinosaurene oppstod i trias for rundt 240 millioner år siden var alle kontinentene samlet i kjempekontinentet Pangea som var i ferd med å sprekke opp.
Hva er en fossil energikilde?
Fossil energi er en samlebetegnelse på energiproduksjon basert på olje, kull og gass. Fossil energi er totalt dominerende som energikilde. Hele 90 prosent av verdens samlede energiproduksjon består i dag av fossile energikilder.
Hva er fordelen med fossile brensler?
Fordeler med fossilt brensel:
Enkelt å frakte, og kan brukes i transporten. Enkelt å lagre. Finnes mye fossilt brensel tilgjengelig på jorda. Teknologien for å utvinne og produsere fossilt brensel er godt utviklet.
Hva er fossilt brensel Kort fortalt?
Fossilt brensel er hydrokarbonholdige stoffer som kull, olje, naturgass, oljeskifer og tjæresand. De finnes i jordskorpen, og utvinnes som en kilde til energi ved forbrenning. Alternativt kunne de vært brukt som råstoff for blant annet plastproduksjon.
Hvilke land bruker mest fossilt brennstoff?
Tyskland står for 19 prosent av Eu totale energiforbruk, etterfulgt av Frankrike med 16 prosent, Storbritannia med 12 prosent, Italia med 10 prosent, Spania med 7 prosent og Polen med 6 prosent.
Hvorfor skader fossile energikilder miljøet?
Forskerne i FNs klimapanel mener at utslipp fra forbrenning av fossile brensler og andre utslipp av drivhusgasser kan gi en økning i den menneskeskapte drivhuseffekten. Dette kan igjen føre til klimaendringer i form av blant annet mer ekstreme værforhold.