Hva er forskjellen på rød og blå kjølevæske?

Som en liten pekepinn kan man si at blå frostvæske brukes på litt eldre biler og bør skiftes ca. hvert annet år. Rød frostvæske er en “longlife” type som skal holde i ca. fem år og brukes oftest på litt nyere biler.

Hva skjer om man fyller feil frostvæske?

Fyller man rød frostvæske på en bil som har blå væske fra før, kan dette skape problemer i form av at væsken endrer konsistens, at egenskapene forringes og at det i verste fall skaper tæring på pakninger og dyre aluminiumsdeler som topplokk etc. Det kan med andre ord bli dyrt å gjøre feil her. Svært dyrt.

Kan man blande gul og blå frostvæske?

Alle fargene har forskjellige egenskaper og bør absolutt ikke blandes. Fyller man rød frostvæske på en bil som har blå væske fra før, kan dette skape problemer i form av at væsken endrer konsistens, at egenskapene forringes og at det i verste fall skaper tæring på pakninger og dyre aluminiumsdeler som topplokk etc.

Hva er forskjellen på rød og blå kjølevæske? – Related Questions

Hva er gul frostvæske?

AdProLine® Frostvæske 774F OEM Gul er en OEM-godkjent longlifeglykol av høy kvalitet. Utviklet og sammensatt for å tåle de strenge kravene fra ledende bil- og motorprodusenter. Egner seg til bruk i personbiler, tyngre kjøretøy, stasjonære motorer og båter. Beskytter mot frost og koking, og motvirker kavitasjon.

Kan man blande blå og grønn frostvæske?

Blå å grønn kan du blande. Det du ikke kan blande e grønn/gul, blå/gul, blå og grønn/rød. Samme med gul å rød, dem kan ikke blandes, men blå å grønn går fint.

Hvordan kjølevæske kan man blande?

Det laveste frysepunktet, omkring -68°C, oppnår du med 67% glykol og 33% vann. Men så høy konsentrasjon av glykol gir dårligere evne til å lede bort varme. Vanlig praksis er derfor å blande glykol og vann i forhold rundt 50-50.

Hva er grønn frostvæske?

Grønn frostvæske G48

Beskytter mot overoppheting, frysing og korrosjon, samt sikrer fri gjennomstrømming i kjølesystemet. Inneholder ikke nitrater, aminer eller fosfater (NAP-fri).

Hvor ofte skal man bytte kjølevæske?

Over tid kan smuss og andre forurensninger bygge seg opp i væsken. Når dette skjer, er radiatorvæsken mye mindre effektiv og bør byttes. De fleste bilprodusenter anbefaler at du skifter radiatorvæske i bilen hver 40.000 til 60.000 kilometer eller ca hver 24/36. Måned.

Hvor mye frostvæske på bilen?

Hvis det er for lite kjølevæske på tanken, vil du risikere at nedkjølingen av motoren ikke går hurtig nok, og du kan stå overfor en overoppheting av motoren. Kjølevæsketanken er merket med et maksimums- og et minimumsnivå. Sjekk nivået mens motoren er kald. Da skal det ligge rundt minimumsnivå.

Er det forskjell på frostvæske og kjølevæske?

Frostvæske er også kjent for kjølevæske. Begge navnene beskriver rollen den spiller i motoren. Når omgivelsestemperaturen er høy og motoren går, kan det bygge seg opp for mye varme i motoren. Væsken sirkulere gjennom motoren via en vannpumpe og videre til radiatoren der varme blir spredt ut.

Er det farlig å kjøre med lite kjølevæske?

Om du etterfyller med kun vann og snakker om for lite frostvæske ifht vann, vil du fremdeles ha et problem: du har nok væske totalt sett til å lede vekk varmen fra motoren, men frostvæska beskytter også mot korrosjon. Å kjøre med “nesten-bare-vann” vil på sikt gi deg korrosjonsproblemer.

Kan man fylle på kjølevæske selv?

Det å etterfyll frostvæske er noe man fortsatt kan gjøre selv. Man behøver ikke noen mekaniker for det. Det at den i ditt tilfelle skal blandes 1:1 betyr like deler vann og frostvæske.

Er det forskjell på kjølevæske?

– I hovedsak skilles det mellom vanlig frostvæske, som ofte er blå, og longlife frostvæske som gjerne er rød. Disse må ikke blandes. Gjør du det, kan frostvæsken klumpe seg og tette til kjølesystemet i motoren, noe som gjør at den ikke får riktig kjøling, forteller Dag Edvardsen i NAFs tekniske avdeling.

Kan du bruke vann som kjølevæske?

Så om du har vært uheldig å fylle vann i stedet for frostvæske bør du gjøre noe med dette snarest. Det kan fortsatt bli kaldt selv om det heldigvis går mot vår igjen. Selv om sommeren bør man bruke frostvæske. Den både kjøler bedre enn vann og hindrer også rust og avleiringer i kjølesystemet.

Hvordan vet man om toppakningen er gåen?

Tydelige tegn på at toppakningen kan være gåen er at bilen har blålig tykk eksos når den er varm. Driftsvarme bensinmotorer bør ikke avgi tykk eksos, dette er et tegn på slitasje. Det er også lett å se hvis bilen begynner å bruke mye kjølevæske, og det ikke er tegn til synlige lekkasjer.

Leave a Comment