Har man lov til å legge varmekabler selv?

Mange tror de kan spare penger på å legge varmekablene selv, for deretter å be en elektriker om å koble det til det elektriske anlegget i huset. Ikke-faglærte har verken lov å legge, montere eller koble til fastmonterte varmekabler. Det er bare fagfolk som kan gjøre dette.

Hva koster det å legge varmekabler pr m2?

Pris for å legge varmekabler ligger vanligvis på ca. 1000kr per m2. Prisen avhenger av hvor stort rommet er, og hvor mye watt man bruker per kvm. Jo større rommet er jo lavere vil prisen være per kvm.

Hvordan legge varmekabler på betonggulv?

Før man legger varmekabler på masterboard plater eller betonggulv må underlaget primes. Dette gjør du ved å blande en primer med vann og ruller den ut over bordene med en kost eller en malerulle. Kabelen bør sjekkes at er ok før den legges ned. Før varmekabelen legges ned skal man sjekke at den er i orden.

Har man lov til å legge varmekabler selv? – Related Questions

Kan man legge varmekabler oppå fliser?

Varmekabler har en omtrentlig levetid 20 år, så om rommet nærmer seg denne alderen bør du vurdere å legge nye. Nye varmekabler kan i såfall legges direkte oppå de gamle flisene.

Kan varmefolie legges rett på betong?

Du kan legge varmefoliebetonggulv, men ikke under betong.

Hva er best varmekabler eller folie?

Folien egner seg godt til parkett og laminat med varmebegrensning på 27 grader. Varmefolie er den eneste varianten som kun egner seg til tørre installasjoner. Dersom du skal bruke flislim, støp, teppelim eller annet flytende, må du velge varmekabler. – Uansett type gulvvarme, er det viktig at man isolerer godt.

Hvor lenge etter støp kan man sette på varmekabler?

Påstøp av betong skal tørke og herde naturlig, og varmekabelen kan kobles inn forsiktig etter 6–8 uker.

Kan man montere varmefolie selv?

Varmefolien må legges av en profesjonell, men underlaget og selve gulvet kan du legge selv. Varmefolie har endel fordeler, men den største er at det går fort å regulere temperaturen i hjemmet ditt. Det tar ikke flere timer å senke- eller øke temperaturen.

Hvilke gulv tåler varmekabler?

Kan jeg legge gulvvarmekabler? Alle gulv, laminat, parkett eller vinyl kan fint legges på varmekabler, men overflatetemperaturen må ikke overstige 27 grader C. Anbefalt effekt mellom 40-50 w/m2, med en overflatetemperatur på 23-24 grader C, og at varmeanlegget varmer jevnt over hele flaten.

Hvor mange cm støp over varmekabler?

Tradisjonell/konvensjonell støpetykkelse i et gulv er ca 5 cm. Nexans anbefaler vanligvis ikke å støpe tykkere enn 6 cm, da dette både gir et svært tykt gulv med stor grad av varmemagasinering (som betyr treg styring).

Hvor lenge må betong stå før du kan sette på varmekabler?

Påstøp av betong skal tørke og herde naturlig, og varmekabelen kan kobles inn forsiktig etter 6–8 uker.

Hva skal man ha under varmekabler?

Viktig med riktig underlag

For å sikre gulvvarme på 130-150W per kvadratmeter, som er normalt i kjeller og på bad, bør underlaget være av ubrennbart materiale som betong eller gips. Dersom underlaget er brennbart, som for eksempel sponplater, skal man ikke gå noe særlig høyere enn 60W per kvadratmeter.

Er det dyrt å ha på varmekabler?

Det er vanskelig å gi et eksakt tall for hvor mye det koster å sette inn varmekabler, ettersom dette avhenger av en rekke faktorer. Men en grov anslag kan være at det koster mellom 10 000 og 20 000 kroner per kvadratmeter.

Hva er best varmekabler eller folie?

Folien egner seg godt til parkett og laminat med varmebegrensning på 27 grader. Varmefolie er den eneste varianten som kun egner seg til tørre installasjoner. Dersom du skal bruke flislim, støp, teppelim eller annet flytende, må du velge varmekabler. – Uansett type gulvvarme, er det viktig at man isolerer godt.

Hvor lang levetid har varmekabler?

Varmekabler har en estimert levetid på 50 år, forutsatt at varmekabelen er riktig lagt i gulvet, sier Skau. Har man en gammel bryter hvor instillingen angir styrke 1-2-3 (regulerer wattstyrken), bør man vurdere å bytte denne.

Hvor mye strøm trekker varmekabler på bad?

Hvis du har varmekabler i på et bad, vil disse bruke circa 0,5 – 3 kWh, altså en halv til tre kilowatt per time. Å senke temperauren om natten kan gi en besparelse på 1000 kr per måned avhengig av rommets størrelse og strømprisen. Undersøkelser viser at nordmenn bruker omlag to milliarder på varmekabler alene.

Kan man slå av varmekabler om sommeren?

Skru ned temperaturen

Skru ned varmen inne, både panelovner og varmekabler. Ikke skru varmekablene helt av, for de bidrar nemlig til å tørke opp fukt på gulvene. Visste du at hvis du reduserer innetemperaturen med én grad, kan du spare så mye som fem prosent av utgiftene til oppvarming av boligen?

Kan varmekabler miste effekt?

Selv om varmekabelen i seg selv ikke mister effekten, så kan den allikevel gå i stykker. Da vil du oppleve at hele gulvet er helt kaldt, eller at enkelte soner i gulvet er kalde. Dette kan normalt repareres lokalt med relativt små inngrep.

Hvor lang tid tar det før gulvet blir varmt?

Det kan ta opp til 12 timer før gulvet når riktig temperatur. Men dette varierer i forhold til hvor mye støp som ligger rundt varmekabelen.

Leave a Comment