Når politiet tar ut siktelse?

Straffeprosessloven § 82 sier at en mistenkt får status som siktet når «påtalemyndigheten har erklært ham for siktet eller når forfølgning mot ham er innledet ved retten eller det er besluttet eller foretatt pågripelse, ransaking, beslag eller liknende forholdsregler rettet mot ham».

Hvor lenge varer et avhør?

Det er veldig varierende hvor lenge avhøret varer, avhengig av alder, hva hver enkelt har å fortelle osv. For de aller minste kan det vare i en halv time, for andre kan det gå opptil to timer. Det vanligste er opptil en og en halv time.

Hva betyr status som siktet?

En person som politiet etterforsker som mistenkt, får status som siktet etter straffeprosessloven § 82, når mistanken mot ham er såpass styrket at politiet erklærer ham for siktet, tiltale er tatt ut for retten eller automatisk når det er iverksatt tvangsmidler mot ham i etterforskningen som pågripelse, ransaking,

Når politiet tar ut siktelse? – Related Questions

Kan politiet lyve i avhør?

I påtaleinstruksen § 8-2 står det at politiet i avhør ikke skal bruke “Løfter, uriktige opplysninger, trusler eller tvang”. Dette betyr at politiet ikke har lov til å lyve om bevisene for å lure noen til å tilstå et lovbrudd.

Hva skjer etter et avhør?

Avhøret starter ved at etterforskeren forklarer deg dine rettigheter. Deretter får du normalt forklare deg fritt før etterforskeren stiller konkret spørsmål. Etter avhøret får du lese gjennom forklaringen og komme med eventuelle rettelser. Til slutt signerer du på forklaringen.

Hva menes med siktelse?

Siktelse er en formell anklage om straffbart forhold, fremsatt av påtalemyndigheten mot en mistenkt person. En siktelse utferdiges under en etterforskning og forutsetter at påtalemyndigheten mener det er skjellig grunn til mistanke om at et lovbrudd er begått.

Hva er en siktelse?

Siktelse er et foreløpig anklagedokument mot en person som påtalemyndigheten antar har begått en straffbar handling. Det er bare påtalemyndigheten som kan beslutte å sikte en person. Siktelsen skal henvise til en lovbestemmelse, og et faktisk grunnlag.

Hva skal til for å bli mistenkt?

Straffeprosessloven har ingen regler for når noen blir mistenkt i en sak. Utgangspunktet er at man skal anses som mistenkt, når politiet har en konkret mistanke om at vedkommende har begått en straffbar handling.

Hva vil det si å være tiltalt?

Tiltale, eller tiltalebeslutning, er et anklagedokument i straffesaker. Det er påtalemyndigheten som utformer anklagene. Anklagedokumentet legges frem for domstolen, når domstolen skal ta stilling til om den anklagede (den tiltalte) er skyldig. Tiltalebeslutningen angir temaet for hva domstolen skal ta stilling til.

Hvor lang tid fra siktelse til dom?

Det finnes i utgangspunktet ingen konkret grense for hvor lenge en person kan ha status som mistenkt eller siktet før saken blir henlagt eller før den blir avgjort i retten. Det fremgår imidlertid av straffeprosessloven § 226 siste ledd at etterforskningen “skal gjennomføres så raskt som mulig”.

Hvor lenge kan politiet holde deg?

Hvor lenge varer varetektsfengslingen? Varetektsfengsel kan som hovedregel gis med inntil fire uker av gangen. Om politiet har behov for fortsatt varetekt i forbindelse med etterforskningen, må dette vurderes av retten i et nytt fengslingsmøte.

Kan man nekte å vitne i en rettssak?

Kan jeg nekte å vitne? Ingen kan nekte å møte. De fleste har også plikt til å forklare seg. Ett unntak er om du er i familie med tiltalte.

Hva må man si i retten?

Når du kommer inn i rettssalen, blir du bedt om å stå ved vitneboksen. Så blir du spurt om hva du heter, hvor du bor og så videre. Deretter om du på noen måte er i slekt med tiltalte, fornærmede eller partene i saken. Også andre omstendigheter du fortelle om, for eksempel felles økonomiske interesser.

Hvordan slippe å vitne?

Du kan bare bli fritatt fra plikten til å vitne dersom du har gyldig fravær, og det er kun retten som kan bestemme om du har gyldig fravær eller ikke. Avklar tidligst mulig med retten hvis du mener du har gyldig fravær. På nettsidene til Norges domstoler finner du praktisk informasjon om det å vitne i en rettssak.

Hva skjer hvis man nekter å vitne?

Nekter et vitne å forklare seg for politiet, kan politiet begjære rettslig avhør (§ 237), og for retten har vitnet som hovedregel møte- og forklaringsplikt, jf. § 108.

Kan man trekke tilbake et avhør?

Er du tiltalt trenger du ikke gi forklaring i retten. Du kan kontakte politiet og trekke tilbake forklaringen din. Dette innebærer imidlertid ikke at den forklaringen du har gitt tidligere blir “slettet” og både den gamle og eventuell ny forklaring vil kunne legges frem som bevis i en eventuell rettssak.

Kan man nekte å la seg avhøre?

Ingen har plikt til å forklare seg for politiet etter Straffeprosessloven §230 Dette gjelder både for deg som er vitne, mistenkt eller siktet. Generelt kan en si om hvorvidt en skal nekte å forklare seg eller ikke, at noen ganger er det en fordel å forklare seg og andre ikke.

Hva har politiet rett til å vite?

Du har plikt til å oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel når politiet ber om det. Ut over dette har du ikke plikt til å forklare deg for politiet. Du kan nekte å forklare deg helt eller bare forklare deg om enkelte spørsmål.

Er det lov å kle seg ut som politi?

Det å gi seg ut for å være politi er ulovlig. Strafferammen for brudd på denne regelen er bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Hvis man kler seg ut i en uniform som lett kan forveksles med politiets uniformer, og gir seg ut for å være politi er dette straffbart.

Leave a Comment