Barnekonvensjonen artikkel 12 gir alle under 18 år rett til å seie meininga si, og til å bli høyrt.
Hvor mye kan en 12 åring bestemme?
Loven bestemmer at når du er fylt 12 år, skal det legges stor vekt på hva du mener. Da skal du få kunne si din mening før det tas avgjørelse om dine personlige forhold, for eksempel hvem av foreldrene du skal bo hos hvis de lever hver for seg.
Hva betyr det å ha rett til å bli hørt?
Barn har rett til å bli hørt. Det betyr at barn har rett til å si hva de tenker og mener i saker som handler om dem selv. Men barna må ikke hvis ikke de vil.
Hva slags rettigheter har barn?
Eksempler på rettigheter som står i FNs barnekonvensjon
- Alle barn er født frie og er like mye verdt.
- Alle barn har rett til et navn og en nasjonalitet.
- Alle barn har rett til beskyttelse.
- Alle barn har rett til best mulig helsehjelp og nok mat og drikke.
- Alle barn har rett til å bli hørt og bli tatt hensyn til.
Når har barnet rett til å bli hørt? – Related Questions
Hvilke rettigheter har barn som pårørende?
Barnet har rett til å få forklart situasjonen ut fra egne forutsetninger. Sammen med pasienten skal helsepersonell samtale om barnets behov for informasjon, oppfølging og tilby veiledning om aktuelle tiltak. Barnet kan være med i disse samtalene, alt innenfor taushetspliktens rammer og regler for samtykke.
Når kan barn velge hvem de vil bo hos?
Barn har rett til å seie meninga si frå dei er sju år. Retten gjeld også yngre barn som er i stand til å danne seg sine eigne meiningar om ei sak. Frå barnet er tolv år har foreldra plikt til å leggje stor vekt på det barnet meiner og ønsker, men barnet skal ikkje bestemme sjølv.
Hva slags rettigheter har en 13 åring?
Du er 13 år. Da er det slik at foreldrene dine både har rett og plikt til å ta avgjørelser på vegne av deg. De har rett og plikt til å passe på deg. Dette varer helt til du blir myndig, altså til du blir 18 år.
Hvilke rettigheter har vi?
Eksempler på sivile og politiske rettigheter er
-
retten til liv.
-
retten til å ikke bli torturert.
-
retten til ikke å bli fengslet uten lov og dom.
- ytringsfrihet.
- religionsfrihet.
- organisasjonsfrihet.
- stemmerett.
Hva er mine rettigheter?
Du har rett til et privatliv og respekt for din personlige identitet. Ingen – verken hjemme eller andre steder – skal overvåke deg, snoke, sjekke mobilen din og andre ting som er private, eller bestemme hvordan du ønsker å utvikle deg som person.
Hvor mange rettigheter er det?
Menneskerettigheter er rettigheter alle mennesker har, uavhengig av kjønn, alder, legning, livssyn, nasjonalitet eller hvor i verden de bor. Verdenserklæringen er grunndokumentet i det internasjonale arbeidet for menneskerettigheter. Den består av 30 artikler, og gjelder for alle FNs medlemsland.
Hva er de viktigste rettighetene?
Menneskerettigheter anses også som sentrale for å sikre fred. Menneskerettighetene handler for eksempel om retten til liv og sikkerhet, frihet fra tortur, rett til privatliv, vern mot diskriminering, tanke- og religionsfrihet, ytringsfrihet, rett til arbeid, helse og velferd.
Hva kan være brudd på menneskerettigheter?
I FNs konvensjon for sivile og politiske rettigheter står det for eksempel at ingen skal utsettes for tortur, og at slaveri er forbudt. Hvis noen blir torturert eller tvunget til å jobbe i Norge, er det det derfor et brudd på deres menneskerettigheter.
Hvilke land har ikke menneskerettigheter?
Det er Somalia, Eritrea, Nord-Korea, Turkmenistan, Sudan og Ekvatorial-Guinea.
Er det dødsstraff brudd på menneskerettighetene?
Dødsstraff er det mest dyptgripende brudd på menneskerettighetene som tenkes kan. En henrettelse er et kaldblodig og overlagt drap utført av en stat. Retten til liv er nedfelt i FNs Verdenserklæring for menneskerettigheter, og dødsstraff er et brudd på denne retten.
Hvilke menneskerettigheter brytes oftest?
Det som nevnes oftest er lik lønn for likt arbeid, diskriminering (generelt og av kvinner), ytringsfrihet, asylsøkeres beskyttelse, behandling av flyktninger og innvandrere, rasisme, tvangsekteskap, varetektsfengsling, barn i fattigdom og eldres rettigheter.