Når barnet har fått et fødselsnummer, sender Skatteetaten en forespørsel til den/de som har foreldreansvaret om å velge et navn til barnet. På denne forespørselen står barnets fødselsnummer oppgitt. Dersom foreldreansvaret til barnet er felles og melding om navnevalg er sendt inn av mor, må far/medmor godkjenne navnet.
Hvor lang tid tar det å få godkjent navn?
Dersom saken din godkjennes automatisk, vil navneendringen registreres umiddelbart. Det kan ta inntil fire uker å behandle en søknad manuelt. Om din søknad har gått til manuell saksbehandling vil du få beskjed. Du kan selv logge inn og se status på saken din.
Hva skjer om man ikke finner navn til barnet?
navneloven § 2 første ledd, må folkeregistermyndigheten vende seg til den/de som har foreldreansvaret for å få brakt navnevalget i orden», heter det i lovverket. Foreldre som venter for lenge med å velge navn, risikerer i ytterste konsekvens å få en bot, ettersom det er straffbart å ikke melde inn navn.
Hvem bestemmer barnets etternavn?
Plikt til å velge navn for barn. Senest når barnet fyller seks måneder, skal den eller de som har foreldreansvaret for barnet, sende melding om hvilket navn barnet skal ha. Har barnet fylt seks måneder uten at melding er sendt eller uten at meldingen kan godtas, får barnet morens etternavn.
Hvordan registrere navn på nyfødt? – Related Questions
Hvordan registrere navn?
Når Folkeregisteret har sendt deg en henvendelse om å velge navn til barnet ditt, kan du melde inn navn for barn du har foreldreansvar for. Navnet må meldes inn senest innen barnet fyller seks måneder. Barnet skal ha fornavn og ett enkelt etternavn eller dobbelt etternavn skilt med bindestrek.
Hvilke navn er ikke lov i Norge?
Og selv om alle ønsker å være originale, går nok noen litt for langt. Blant annet har disse navnene ikke blitt godkjent i Norge: Busemand, Anus, Ølgyda, Gnomen, Dynefjæder, Musa, Røy og Surill.
Kan barn ha to etternavn?
Barnet skal ha fornavn og ett enkelt etternavn eller dobbelt etternavn skilt med bindestrek. I tillegg kan barnet ha mellomnavn. Merk at et mellomnavn ikke er et fornavn. Navn som kan tas som etternavn kan også tas som mellomnavn.
Hvem bestemmer navn?
– Det er nok helst mor og far som bestemmer navnet, men noen ganger må de nok ta hensyn til besteforeldre og søsken som misliker et navneforslag, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.
Kan man ta hvilket som helst etternavn?
Før den nye navneloven fra 2003 kunne man i Norge bare ta sine foreldres slektsnavn eller mellomnavn som mellomnavn. Med den nye navneloven kan man ta et hvilket som helst slektsnavn eller mellomnavn brukt av ens forfedre tilbake til tippoldeforeldre som etternavn og/eller mellomnavn.
Kan mor bestemme navn?
Foreldre med foreldreansvar bestemmer navn til barnet, om barnet skal meldes inn i et trossamfunn, spørsmål om helsehjelp osv. Hvis foreldrene har felles foreldreansvar, må begge samtykke til søknad om pass til barnet.
Når mor og far ikke bor sammen?
Dersom man ikke bor sammen når barnet blir født, har mor foreldreansvaret alene. Foreldrene kan også i disse tilfellene avtale at de skal ha felles foreldreansvar, eller at far skal ha det alene. En slik avtale må dere sende til folkeregisteret for at den skal bli gyldig og begge må undertegne den.
Når kan far ha barnet alene?
Dersom dere bor hver for dere ved fødselen, kan mor få foreldreansvaret alene hvis hun innen ett år fra farskap ble fastsatt, sender melding til Folkeregisteret. Dersom far ikke ønsker foreldreansvar, kan han innen samme frist sende melding om det til Folkeregisteret.
Hva skal til for å miste foreldreretten?
For å miste foreldreansvaret, må det idømmes av retten. Som tidligere nevnt, vil fradømmelse av foreldreansvaret bare være aktuelt i unntakstilfeller, hvor den ene forelder ikke bør ha noe som helst med barnet å gjøre på grunn av f. eks. konfliktnivå, kidnappingsfare, mental sykdom mv.
Har jeg krav på foreldreansvar alene?
Med mindre avtale eller avgjørelse tilsier noe annet, har mor foreldreansvar alene for barn som er født før 01.01.2020. For barn som er født fra og med 01.01.2020 vil foreldrene som utgangspunkt ha felles foreldreansvar uavhengig av hvorvidt de var gift, samboende eller om de bodde separat da barnet ble født.
Har far krav på 50 samvær?
Generelt sett vil man si at far kan kreve 50 % samvær hvis barnet har bodd mer enn halve tiden hos ham de siste seks månedene, og det ikke ser ut som om barnet har det bedre hos moren. Det er mange faktorer som spiller inn når det skal avgjøres om far skal ha 50 % samvær eller ikke.
Vil ikke være hos pappa?
Når barnet over tid ikke vil til en av foreldrene. Hvis barnet over tid ikke vil til den ene forelderen, er det viktig at dere finner ut hva som kan gjøres. På familievernkontoret kan dere få veiledning, og det er lurt å oppsøke hjelp tidlig hvis en er usikker på hvordan en skal håndtere barnets motvilje mot samvær.
Hvor gammel må barnet være for å bestemme hvor man vil bo?
Barn har rett til å seie meininga si, men det er de som foreldre som må bestemme. Barn har rett til å seie meninga si frå dei er sju år.
Når barn favoriserer en forelder?
Selv om barnet heller vil være med den ene forelderen, betyr ikke det at barnet aktivt velger bort den andre. Men selvsagt kan det likevel føles sårt, og det hjelper ofte å ta følelsene på alvor. Snakk gjerne med partneren din om hvordan du opplever det, og om dere kan legge en plan for å løse problemet.
Kan jeg nekte far samvær?
Dersom du mistenker vold eller overgrep kan samvær nektes. Samvær skal ikke gjennomføres hvis det ikke er til det beste for barnet. I utgangspunktet skal barnet ha kontakt med både mor og far, selv om de ikke bor sammen. Det er ikke lov å nekte samvær dersom det ikke foreligger rimelige årsaker til samværsnekten.
Kan mor flytte uten fars samtykke?
Når den ene har foreldreansvaret
Den som har foreldreansvaret alene, kan i utgangspunktet flytte til utlandet uten samtykke fra den andre forelderen. Dersom dere har en avtale om samvær, har dere begge plikt til å varsle den andre tre måneder før flyttingen.