Hvordan isolere en grunnmur?

isolasjon plassert på utsiden av ytterveggen/grunnmuren. Dette er den gunstigste løsningen for å hindre fuktproblemer, men krever at man graver opp utvendig. Helst bør all isolasjon, eller minst 50 %, plasseres på utvendig side. isolasjon plassert både på innvendig side av ytterveggen/grunnmuren og på utvendig side.

Hvordan isolere utvendig?

Du kan isolere utvendig på mange måter, men ofte handler det om å sette plater direkte på veggen og pusse dem, eller å legge isolasjon i et treskjelett, som dekkes av kledning eller plater. Å sette isolasjon direkte på veggen er enklest og koster minst plass, men veggen skal kunne tåle å bære isolasjonen og pussen.

Hvordan isolere en yttervegg?

Innvendig isolering av yttervegg med lekting

Du starter med å fjerne gammelt panel eller platelag inne, og bytte ut eventuell gammel isolasjon. Legg deretter på ny dampsperre, og lekt ut til ønsket isolasjonstykkelse. Isolasjonsplatene legges mellom lektene, før du avslutter med å montere nytt panel eller platelag.

Hvordan isolere en grunnmur? – Related Questions

Når skal man ikke bruke dampsperre?

Som en tommelfingerregel heter det at du skal bruke en dampsperre hvis du isolerer med mer enn 200 mm i veggene og taket. Det finnes dog isolasjonstyper, som kan brukes uten en dampsperre, for eksempel treull. Men konferer alltid med en byggingeniør eller andre fagfolk, før du eventuelt velger vekk dampsperren.

Hva er best å isolere med?

Steinull er den mest brannsikre isolasjonen vi har, ettersom stein ikke er brennbart. Glassull regnes heller ikke som brennbar, men steinull har enda høyere smeltepunkt. Begge typer regnes som brannsikre når det gjelder boligformål.

Hvordan isolere en innervegg?

Når du skal isolere en innervegg finnes det flere ulike isolasjonsmaterialer å velge blant. – De vanligste isolasjonstypene inkluderer både trefiber, glassull og steinull, sier Brattåker. Trefiber kan være et godt valg når du ønsker å forebygge fukt- eller kondensskader i boligen.

Hvor tykk isolasjon i vegg?

Enova anbefaler at du velger den beste energistandarden når du først bygger, og ikke bare følger dagens minimumskrav. I dag krever Plan- og bygningsloven 20-30 cm isolasjon i gulv, 30-35 cm i tak og 20-25 cm isolasjon i yttervegger i nye boliger.

Hvor mye koster det å etterisolere?

Prisen vil variere fra prosjekt til prosjekt, men vi ser at de fleste betaler et sted mellom 2.000 kroner og 4.000 kroner per kvadratmeter veggflate. Dersom det er snakk om etterisolering med bytte av både tak og kledning, ligger prisen på omtrent 4.500 kroner per kvadratmeter vegg-/takflate.

Hvordan etterisolere innvendig?

Når du skal etterisolere veggen starter du med å fôre ut. Standarden er å ha 60 cm avstand mellom de vertikale stenderne. Hvis du skal etterisolere innvendig uten å fjerne den gamle dampsperren – kan utfôringen typisk være 48 mm. Da passer den til 5 cm isolasjon.

Kan man etterisolere selv?

Er du av den nevenyttige typen, er det ingenting i veien for at du kan etterisolere huset ditt selv. Siden det er en tidkrevende jobb, er det mulig å planlegge det hele som et langtidsprosjekt, og for eksempel ta fire vegger over fire år, eller én vegg per vår- og høstsemester.

Hvor mye isolasjon utvendig?

Mellom 70- og 90-tallet begynte det å bli vanlig med isolasjon på mellom 10 og 20 cm. Dette er også et stykke fra dagens TEK10 standard, som har minimumskrav på 20-25 cm i vegg og 30-35 cm i tak. Nye boliger bygges ofte med enda tykkere isolasjon for å ha minimere varmetap og gi mest mulig kontroll over temperaturen.

Er fuktsperre nødvendig?

Ved ombygging og etterisolering av boliger må man vurdere bruk av dampsperre i hvert enkelt tilfelle. Tre av fire byggskader skyldes fukt, og utett dampsperre kan være en av årsakene. Skadene blir ofte ikke synlige før 5-10 år etter at fuktsikring av vegg eller tak er feil utført.

Hva skjer uten dampsperre?

Om dampsperre:

Den skal hindre at varm, fuktig luft fra oppholdsrommene finner vei igjennom tak og vegger, og ut i isolasjonen som kan resultere i kondens. Feiloppsatte dampsperrer gir ofte utettheter som resulterer i kondens på baksiden av isoleringen, som kan føre til sopp- og råtedannelse i bygningen.

Hvorfor bruker vi asfaltplater?

Asfaltplatene fungerer da som avstiver og vindsperre, og med tyveken over så får du tettet alle mikroskopiske/mulige lekasje hull. Begge deler benyttes til vanlig på de fleste prosjekter her i Haugesund iallefall Snekker med erfaring med alt fra nybygg til rehab.

Kan asfaltplater brukes innvendig?

1) Asfaltplater benyttes som vindsperre bak utlektet kledning og er diffusjonsåpen. Vindsperre utvendig (bak utlektet kledning) har ingen relevans til innvendige bruk av gipsplater. 2) Forhudningspapp er en tynn ullpapp impregnert med tjærestoffer brukt til isolering/vindsperre bak utvendig panel. Er diffusjonsåpen.

Hvor lenge kan Asfaltplater stå?

asfaltplater på vegg kan stå monter u dekket en stund så lenge enn har satt på lektene, går nok bra selv om enn ikke har skrudd de. hvis enn har brukt maskin spiker “krabber” ikke de ut av lekta med det første. Så lenge du får ripet/lektet veggene, så kan de stå ganske lenge.

Hvor mye isolasjon tilsvarer Asfaltplater?

12 mm asfaltplate isolerer 12mm.

Det som asfaltplata er bedre på enn GU er eliminering av kuldebroer mellom reisverk og den ytre kledening. Den er mye bedre på krav til vindtetthet enn GU. Asfaltplate får du også som 18mm som er 4x det som krevet i Tek07 i forhold til tetthet. Denne isolerer da 18 mm.

Hvor lenge kan vindsperre stå uten kledning?

Vindsperren er spesielt aldringsbestandig og tåler å stå uten kledning i hele 6 måneder. Det betyr fleksibilitet i byggeperioden og trygget for lang levetid når bygget er ferdigstilt.

Hvilken type vindsperre er best?

Vindsperra skal hindre luftlekkasjer utenfra og samtidig sikre at fuktighet kan tørke ut innenfra. Sintef Byggforsk anbefaler vindsperrer med sd-verdi på maksimum 0,5 m og gjerne mindre enn 0,2 m. Som en tommelfingerregel kan vi si at vindsperra bør være 10 ganger mer dampåpen enn dampsperra.

Leave a Comment