Oppfølging i kommunen Kommunen skal tilby hjelp til de som har utfordringer knyttet til rusmiddelbruk. Tjenester kan være organisert forskjellig i ulike kommuner. I enkelte kommuner er hjelpen organisert i NAV, andre steder i egen rustjeneste eller i en felles enhet for rus og psykisk helse.
Hvem kan jeg snakke med om rus?
- Kors på halsen (Røde kors) 800 33 321. Hverdager kl. 14:00 – 22:00. Samtaletilbud for alle under 18 år. Ring, chat eller send mail med voksne som har taushetsplikt.
- RUSinfo. 915 08 588. Hverdager kl. 11:00 – 18:00. Ring eller chat med RUSinfo helt anonymt, og få svar på det du lurer på om rus.
- BarnsBeste.
- Pårørendesenteret.
Hvordan snakke med folk med rusproblemer?
Her er noen ting som kan gjøre kommunikasjonen enklere:
- Behold roen, og prøv å ikke krangle.
- Vær saklig, og ikke bland inn andre temaer.
- Det kan hjelpe å være i aktivitet når du snakker, ta for eksempel en kjøre- eller gåtur.
- Personen du skal snakke med bør være så edru eller nykter som mulig under samtalen.
Hvem har ansvar for å hjelpe rusavhengige?
I følge Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester er det kommunene som har ansvar for å tilby nødvendige helse- og omsorgstjenester. Det omfatter også nødvendig hjelp til rusavhengige. Slik hjelp kan være råd og veiledning, helsehjelp hos fastlegen, hjelp til bolig og oppfølging.
Hvordan få hjelp med rusproblemer? – Related Questions
Har jeg et rusproblem?
Klarer ikke å gjøre det du skal på jobben eller hjemme på grunn av drikking eller rusbruk. Føler skyld etter å ha drukket eller inntatt rusmiddel. Opplever at andre mennesker kommenterer deg og din rusbruk. Har tatt en drink eller bruker rusmidler om morgenen for å komme i gang med dagen.
Hvordan hjelpe noen som ruser seg?
Du kan vise støtte og omsorg, men du skal ikke måtte forsøke å overtale, betale for, dekke over for eller ta skylden for den som ruser seg. Det du kan gjøre, er å ta opp bekymringen med vennen din. Det er ikke rart om du er bekymret for å gjøre eller si noe feil, fordi det er et vanskelig tema å snakke om.
Hva koster privat rusbehandling?
Prisene varierer voldsomt – fra over 14 000 kroner i snitt for et døgn til om lag 2000 kroner i snitt. Noe av forskjellene mellom kostander i det private og offentlige skyldes at de tilbyr ulike type tjenester, og at de offentlige tilbudene har flere ansatte per bruker.
Hvordan hjelpe en venn med rusproblemer?
Det er mye hjelp å få dersom han ønsker å ta tak i rusproblemet sitt. Ofte trenger man profesjonell hjelp om man vil ta tak i livet sitt og slutte å ruse seg. Man kan begynne med å ta kontakt med helsesøster på skolen eller fastlegen. Barnevernet kan også hjelpe når det er rusproblemer.
Hvem henviser til rusbehandling?
For å bli henvist til rusbehandling må fastlege, NAV/sosialtjeneste eller andre med henvisningsrett sende inn henvisningsskjema til spesialisthelsetjenesten. Henvisningsskjemaet må sendes inn til godkjente vurderingsinstanser i tverrfaglig spesialisert rusbehandling.
Hvordan komme seg ut av rusmiljø?
Noen velger å gå så langt som å geografisk flytte vekk fra rusmiljøet de har vanket i. Andre blir kanskje boende, men velger å kutte kontakten helt. På enkelte behandlingsinstitusjoner får pasientene råd om å skrive brev til de i miljøet de ønsker å avslutte relasjonen til, hvor de ber om å ikke bli kontaktet igjen.
Hvordan få noen til å slutte med narkotika?
Folk er forskjellige, og har ulike behov og forutsetninger for å lykkes med sine mål. Dette vil også avhenge av hva slags type narkotika det gjelder, hvor mye man bruker, og andre ting. Men generelt klarer folk å slutte ved hjelp av én eller flere av disse tingene: motivasjon/disiplin, miljøforandring og hjelpetiltak.
Hvorfor er det så vanskelig å slutte med rus?
Vi vet det avhenger av ulike ting. Det har blant annet mye å si hvor mye rusmidler man bruker, hvor gammel man er når man begynner å ruse seg, uhåndterbare følelser som finner en løsning i rusmidler, en mulig arvelighet i forhold til å kunne bli avhengig og miljøet man utsettes for eller selv oppsøker.
Hvordan hjelpe pårørende?
Gode råd til deg som er pårørende
- Husk også på din egen helse.
- Undersøk mulighetene for avlastning.
- Forsøk å motvirke isolasjon.
- Møt andre i samme situasjon.
- Snakk med arbeidsgiver.
- Søk økonomisk rådgivning.
- Søk hjelp hvis du er utsatt for krenkelser, vold, overgrep.
Hva sier man til en som er alvorlig syk?
Isteden kan du for eksempel si: Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, men jeg har tenkt mye på deg etter at jeg hørte om sykdommen din. Jeg synes det er veldig trist å høre at du har fått kreft. Jeg har litt vanskelig for å snakke om det, men jeg er veldig lei meg for at du er blitt syk.
Hva sier man til legen når man er deprimert?
Det vanlige er å snakke med legen din om hvordan du har det, og eventuelt svare på spørsmål som dette: Har du de siste par ukene følt deg nedfor, deprimert og hatt negative tanker om fremtiden? Legen kan også spørre deg om du har endringer i apetitt- og søvnmønster eller andre fysiske symptomer.
Hva du ikke skal si til en som er deprimert?
Ikke bagatelliser problemene
Det fins ikke noe mindre hjelpsomt eller potensielt ødeleggende enn å bagatellisere noens smerte. – Mennesker med depresjon velger ikke å være triste eller pessimistiske og det å si noe banalt som ikke erkjenner det som er vanskelig, er ikke hjelpsomt i det hele tatt, sier Ross.
Hvordan vet man at man er psykisk syk?
Sykehistorien
- Uttalt følelse av tretthet eller slitenhet.
- Konsentrasjonsvansker.
- Tristhet.
- Har ingen interesser eller gleder lengre.
- Appetittendring.
- Tiltaksløshet.
- Smerter.
- Selvmordstanker.
Kan man få sykemelding for depresjon?
Full sykmelding bør vurderes ved utmattelse, initiativløshet, konsentrasjonsvansker og selvmordsfare, når pasienten føler at han/hun ikke mestrer noe arbeid og/eller blir verre ved å være i arbeid. Ved alvorlig depresjon med eller uten psykose er full sykmelding ofte nødvendig i en periode.
Kan angst og depresjon gå over av seg selv?
De fleste depressive episoder vil gå over av seg selv, men det vil gå raskere med behandling. Dessuten har man økt risiko for nye episoder hvis man har hatt det en gang. Derfor kan behandlingen bestå av å forebygge nye episoder, sier psykiateren.
Hva kan man gjøre for å dø?
Ring 113 hvis det er fare for liv
Opplever du at det er en fare for at du kommer til å skade deg selv eller ta livet ditt, skal du alltid ringe 113. Nødetaten vil hjelpe deg i en slik akutt situasjon og vil bistå deg slik at du får videre hjelp.