Plukker bær eller går på konsert. Aktivitetene det legges opp til, er varierte og foregår i hjemmet eller i nærmiljøet. Det er veilederen som velger og gjennomfører aktiviteter som har betydning for den demente. Her er det snakk om alt fra bærplukking og matlaging, til fisketurer og konsertbesøk.
Hvordan leve med demente?
Vær aktiv. Fysisk aktivitet er viktig, det kan gjøre dagene med demens så gode som mulig. Bruk både hodet og kroppen din, og vær sosial. Du er den samme personen som før, og kan ha en god hverdag med sykdom – med mange lyspunkter.
Hva kan man gjøre med demens?
Det er viktig at du fortsetter å gjøre aktiviteter du har glede av. Er du i god fysisk form, kan turgåing, sykling, skigåing, trening, hagearbeid, ulike spill og andre aktiviteter være godt å fortsette med. Det er viktig å finne noen å gjøre aktiviteter sammen med, og gjerne regelmessig.
Hvordan samtale med demente?
Å kommunisere med personer med demens
- Se på ansiktet til den du snakker med.
- Bruk tydelige, enkle, korte og langsomme setninger.
- Si én ting om gangen.
- Vær mest mulig konkret.
- Ta deg god tid!
- Unngå distraherende faktorer: Skru av TV, radio eller musikk.
Hvordan aktivisere demente? – Related Questions
Når demente blir aggressive?
Ved demens kan pasienter ha manglende impulskontroll, noe som igjen kan gi overdrevne følelsesreaksjoner på hverdagslige hendelser. I tillegg kan kommunikasjonsvansker, handlingssvikt og forvirring gi store utfordringer ved stell av pasienten. Uro og aggresjon kan skyldes kroppslig sykdom, smerter og plager.
Kan demente lese?
– Vær deg selv, prat med og bli kjent med personene. Det er min erfaring at personer, selv med langtkommen demens, ofte kan lese deg som en åpen bok, så det er viktig å kommunisere åpent med personen. De merker godt ikke-verbal kommunikasjon, betoner hun.
Hvordan kan du bygge relasjon til en dement person?
Det å være sammen og ha hyggelige stunder, er godt for oss alle. Å kunne være sosial, er viktig for
personer med
demens.
Det er viktig å rydde plass til gode stunder for å hygge seg sammen.
- Gamle fotoalbum er fint for å hente frem minner.
- Fotografier av personen selv og de nærmeste kan skape god identitetsfølelse.
Hvordan kan vi kommunisere med pasienter?
God kommunikasjon kjennetegnes ved at pasienten føler seg forstått og at hans eller hennes problemer tas på alvor. Tidspress, konsultasjoner som avbrytes av telefoner, og ufornuftig bruk av datamaskiner på legekontorene kan ødelegge kommunikasjonen.
Hvordan skal man kommunisere med eldre?
Her er 10 konkrete tips:
- 1 Si én ting om gangen.
- 2 Bruk korte, enkle, klare og konsise ord og setninger.
- 3 Ta deg god tid, og snakk sakte og tydelig.
- 4 Unngå distraherende faktorer.
- 5 Be personen med demens om å beskrive hva vedkomne mener.
- 6 Vis ekte interesse for hva personen egentlig ønsker å uttrykke.
Hvilke kommunikasjonsteknikker som benyttes på enhet i samarbeid med kollegaer og pasienter?
Pasienten eller brukeren trenger å møte en hjelper som lytter og som viser åpenhet, respekt og forståelse. Aktiv lytting er en kommunikasjonsteknikk som brukes i denne sammenhengen. Som hjelper skal du møte pasienten eller brukeren på hans eller hennes premisser.
Hvordan skape trygghet og tillit?
For å fremme trygghet og tillit må vi se mennesker, vise interesse og bry oss. Vi må samtale med den vi møter, som menneske, ikke bare som en pasient eller bruker. Gjennom god dialog viser vi at vi ser personen, og vi prøver å forstå hva som er viktig for den andre.
Hva er viktig for god kommunikasjon?
God kommunikasjon handler altså om å være bevisst på situasjonen, hvem vi kommuniserer med, og hva som kan skape misforståelser. Det vil igjen bety at vi må tilpasse både verbalspråket og det nonverbale språket til hver enkelt situasjon.
Hva som er viktig for å fremme god kommunikasjon?
Profesjonell kommunikasjon skal være preget av gjensidig respekt, toleranse og anerkjennelse. Holdningene og menneskesynet ditt påvirker måten du kommuniserer på. Respekt handler om å gi den andre mulighet til å være seg selv med sine styrker og svakheter.
Når kommunikasjon blir vanskelig?
Når informasjonen ikke stemmer med måten det blir formidlet på, står vi overfor motstridende informasjon. Slike doble budskap kan gjøre mottakeren forvirret eller usikker på hva vi mener. Ofte stoler vi mer på kroppspråket enn de ordene som sies, derfor oppleves dobbeltkommunikasjon som vanskelig.
Hvordan kommunisere med pårørende?
Kommunikasjon er en viktig del når man møter pårørende. En god måte å møte dem på er med respekt og empati samt et kroppsspråk som viser at man forstår. Det som kan være god ivaretakelse for noen, er ikke det for andre, og man må vise forståelse for forskjellige reaksjoner i en krisesituasjon.
Hva vil det si å være en aktiv lytter?
Med aktiv lytting menes å lytte med både ører, øyne og hjerte. Man hører ikke bare at den andre snakker, men lytter aktivt. Man lytter like mye til den andres følelser som man lytter til dens ord.
Hva er de viktigste kjennetegnene på en god lytter?
Å «lytte» til kroppsspråket – se, legge merke til og tolke ansiktsuttrykk, blikk, stemmebruk, tonefall, øyekontakt, kroppsbevegelser, gester og avstander mellom personer. Å lytte til ordene – vise at du er opptatt av hva den andre har å fortelle deg, stille spørsmål, bekrefte det du har hørt/forstått, osv.
Hvordan lytter man på en god måte?
Slik blir du en bedre lytter
Bestem deg for å være aktivt tilstede, og legg bort eventuelle forstyrrelser, som mobilen. Tre inn i den andres sko, og prøv å se verden fra deres perspektiv. Søk øyekontakt, og speil deres kroppsspråk og stemmeleie. Vær nysgjerrig, og spør dersom du ikke forstår det som blir sagt.
Hva er empatisk lytting?
Når vi lytter empatisk forsøker vi å sette oss inn i den andres situasjon. Vi lever oss inn i det som foregår i den andre personen og hva vedkommende egentlig har behov for. Vi lytter etter følelsen som ligger bak det som blir sagt, og etter behovet som følelsen peker mot.
Hvordan kan man vise empati?
Når vi klarer å høre på og forstå en annen persons følelser uten å bli for opphengt i våre egne følelser og hva vi selv har tenkt til å si. Når vi ikke bare bruker ord for å trøste. En klem, en klapp på skulderen, et kyss eller en enkel berøring kan gjøre oss mer empatiske.