Helsedirektoratet anbefaler at alle barn i alderen 0 til 5 år får tilbud om 14 helsekontroller på helsestasjonen. Her er oversikten over når de er, og hva som gjerne blir tatt opp på de ulike kontrollene. I Norge har vi det såkalte «Helsestasjonsprogrammet» for barn fra 0 til 5 år.
Hva skjer på 1 års kontroll?
Når barnet er ett år er det igjen tid for kontroll på helsestasjonen. Her vil dere møte både helsesykepleier og lege. Det blir foretatt en rutinemessig helsesjekk av barnet, hvor legen undersøker hjertet, lunger, ører, øyne, mage, hofter, øyne og motorikk.
Er helsestasjon obligatorisk?
Tilbudet ved helsestasjonen er frivillig, men barnet har krav på oppfølging. Hvis dere ikke bruker helsestasjonen, har dere plikt til å gi barnet et tilsvarende helsetilbud hos fastlege, barnelege eller ved spesialisthelsetjenesten.
Hva kan man sjekke på helsestasjon?
Hva er helsestasjon for ungdom?
- kropp og helse.
- pubertet.
- seksuell orientering og kjønnsidentitet.
- sex- og samliv.
- prevensjon.
- graviditet.
- seksuelt overførbare infeksjoner (SOI)
- problemer med venner eller familie.
Hvor mange kontroller på helsestasjon? – Related Questions
Hvor ofte skal baby på kontroll?
Barnet får legeundersøkelse når det er:
6 uker. 6 måneder. 1 år. 2 år.
Hva er helsestasjon for barn?
Helsestasjonen følger opp barnets helse, med fokus på barnets fysiske, psykiske og sosiale utvikling. Vi gir råd og veiledning, og kaller barnet inn til kontroller.
Hva kan man bruke helsestasjon til?
Helsestasjon har en sentral funksjon i å fange opp tidlige signaler på mistrivsel og utviklingsavvik.
Det helsefremmende og forebyggende arbeid omfatter:
- Helseopplysning.
- Veiledning.
- Helseundersøkelser og vaksinasjoner.
- Oppfølging av sped- og småbarn med spesielle behov.
- Oppfølging av foreldre med behov for utvidet støtte.
Hva spør helsesøster om?
Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet. Som du ser kan du snakke med helsesøster om det meste.
Kan man ta blodprøve på helsestasjon?
Blodprøven kan tas på ditt legekontor eller på nærmeste helsestasjon. Du bestiller selv time til dette. Husk å ta med posen med tapperør til blod, som du mottar fra oss.
Når kontakte helsestasjon?
Du kan få flere konsultasjoner ved behov. Den første konsultasjonen for deg som er gravid, bør være mellom uke 6 og 12. Ta kontakt med helsestasjon så tidlig som mulig hvis du ønsker oppfølging av jordmor. Du velger selv om du vil følges opp av jordmor på helsestasjon eller lege gjennom graviditeten, eller begge.
Når er første kontroll hos jordmor?
Første svangerskapskontroll er ofte mellom sjette og tolvte graviditetsuke. I de nye retningslinjene for svangerskapsomsorgen fra 2018, anbefales det at første kontroll finner sted innen en uke etter kvinnen har tatt kontakt med helsestasjon eller lege.
Hva skjer på 6 ukers kontroll for mor?
Seksukers kontrollen er en fin anledning for kvinnen til å snakke med jordmor om fødselen og hvordan den gikk. Ved å møte kvinnen får jordmoren dannet seg et inntrykk av hvordan hun har det, og hvordan hun mestrer situasjonen som nybakt mor.
Hva skjer på 6 ukers kontroll for baby?
Barnets hodeomkrets og vekt måles. Barnets hørsel, blikkontakt, språkutvikling, bevegelser og utvikling generelt blir observert. I tillegg undersøker legen barnets: hud (fødselsmerker, skurv, blekhet)
Hvor lenge er det vanlig å være hjemme med baby?
Foreldre har rett til permisjon i tilsammen 12 måneder i forbindelse med fødsel. Disse 12 månedene omfatter mors rett til permisjon i inntil 12 uker under svangerskapet og seks ukers permisjon som er forbeholdt mor etter fødselen.
Blir veldig sint på barnet mitt?
Foreldre må fortelle barnet at det var galt av dem å bli så sinte og be om unnskyldning. Barnet føler seg mindre krenket, får bedre selvfølelse og det utløser mer positive følelser overfor foreldrene. Du kan også søke om hjelp. En situasjon som får mange foreldre til å reagere med mye sinne, er når barnet ikke svarer.
Hvor tidlig kan man være borte fra baby?
– Jeg tenker at en enkel tommelfingerregel er at man i barnets første leveår kan være borte fra det i like mange timer som antall måneder barnet har levd, sier psykiater Solveig Bugge Lande. Hvis barnet er to måneder, kan man med andre ord være borte i to timer.