BankID og BankID på mobil kan benyttes til å logge inn på nær sagt alle offentlige nettsteder – med høyeste sikkerhetsnivå. Det betyr alt fra Altinn.no, NAV.no, helsenorge.no, skatteetaten.no, i tillegg til kommuner og fylkeskommuner.
Hvorfor kan jeg ikke logge inn med BankID på mobil?
Får du ikke til å bruke BankID på mobil kan du forsøke følgende: La mobilen være avslått i minst ett minutt, ta ut og inn SIM-kort, og prøv på nytt. Se etter oppdateringer til mobilen. Hvis du finner en tilgjengelig oppdatering, last den ned og slå så telefonen av og på.
Hvordan logge inn med BankID på mobil?
Hvordan logge inn med BankID på mobil
- Gå til den tjenesten du ønsker å logge inn til (f.
- Velg BankID i ID-porten.
- Skriv inn fødselsnummer.
- Velg BankID på mobil.
- Skriv inn mobilnummer (8 siffer).
- Du får nå opp ett referanseord på skjermen.
Hvorfor får jeg ikke logget inn med BankID?
Løsning: Prøv å lukke nettleser og åpne på nytt, eller bytte nettleser og logg inn på nytt. Hvis problemet ikke løser seg, kan du ta kontakt med oss for å få hjelp. Gjelder hvis engangskode fra engangskode-appen er brukt på BankID på mobil, i stedet for på BankID. Løsning: Velg BankID og logg inn på nytt.
Hvor kan man logge inn med BankID? – Related Questions
Hva er forskjell på BankID app og BankID på mobil?
BankID-appen er en digital kodebrikke, som kan brukes i stedet for den fysiske kodebrikken når du skal logge inn eller signere med BankID. Appen brukes sammen med ditt personlige BankID-passord. I BankID på mobil ligger hemmelighetene trygt lagret i ditt SIM-kort.
Hvordan aktivere BankID app?
Slik aktiverer du BankID-appen:
-
Aktiver appen med BankID på mobil.
-
Aktiver appen med kodebrikke.
-
Aktiver appen med kodeord på sms og e-post (i enkelte banker)
Hva gjør jeg når BankID ikke virker?
Ved problemer med din BankID skal du som regel ta kontakt med den banken som har utstedt din BankID. De vil hjelpe deg når du har problemer eller spørsmål om din BankID, eller om du vil sperre BankID. Samtidig er det mye du kan finne svar på selv. Se svar på spørsmål vi ofte får, eller prøv en test under.
Hvorfor virker ikke BankID app?
Utløpt BankID: Det kan være du mangler en aktiv BankID med kodebrikke/passord. Hvis du bare har brukt BankID på mobil i en lang periode, kan det hende at din BankID med brikke har utløpt. Da må du aktivere BankID igjen ved å ta kontakt med banken din. Du trenger BankID-passordet når du skal bruke BankID på app.
Hvorfor funker ikke engangskoden min?
Feil kode tastet inn
Da kan grunnen være at du har fått ny mobil eller nytt SIM-kort, gjenopprettet mobilen, eller installert en stor oppdatering. Løsning: 1. Slett engangskode-appen og last den inn på nytt.
Kommer ikke inn på helsenorge med BankID?
Har du problem med å logge inn med BankID? Dersom du ikkje får logga inn med BankID kan det vere noko som er feil med innstillingane på datamaskina di. Du kan teste innstillingane dine på denne sida. Dersom du ikkje finn feil, tilrår vi at du tek kontakt med banken din.
Hva erstatter BankID på mobil?
BankID på mobil ersattes av app
BankID på app erstatter BankID på mobil. Det blir en gradvis overgang og kodebrikken består for alle som ønsker å bruke den.
Hvordan laste ned BankID appen?
Slik laster du ned BankID–appen
Appen kan lastes ned fra App Store eller Google Play. Forutsetningene er at du har mobiltelefon med operativsystemene iOS 12, Android 6 eller nyere.
Hvor finner jeg mine helseopplysninger?
Du får tilgang via helsenorge.no. Husk at pasientjournalen er laget for å gi informasjon til helsepersonell og ikke først og fremst for å være forståelig for menigmann. Du kan reservere deg mot å ha en kjernejournal, mens en pasientjournal vil du alltid ha dersom du for eksempel har vært til behandling ved et sykehus.
Er det lov å lese sin egen journal?
Hva har du rett til innsyn i? I pasient- og brukerrettighetsloven § 5-1 står det at alle pasienter og brukere har rett til innsyn i sin egen journal med bilag. Bilagene er alt det som ikke er skrevet direkte i pasientjournalen, slik som røntgenbilder, prøvesvar og pleieplaner.
Kan en lege se journalen min?
Leger og sykepleiere i spesialisthelsetjenesten har tilgang til kjernejournal uten å innhente samtykke fra pasienten. Alt helsepersonell ved legevakt og AMK, samt pasientens fastlege har også tilgang uten å innhente pasientens samtykke.
Hvem har tilgang til mine helseopplysninger?
Det er bare du som får tilgang til din kjernejournal via helsenorge.no. Du må identifisere deg på høyeste sikkerhetsnivå. Bare helsepersonell som behandler deg, kan logge inn i kjernejournalen din fra sitt journalsystem. Helsepersonell må identifisere seg på høyeste sikkerhetsnivå og all aktivitet loggføres.
Hvem kan se journalen min?
Alle har rett til å se journalen sin og alle har rett til å se hvem som har lest journalen sin. Du kan derfor be om dette hvis du ønsker det. Du kan også be om at deler av journalen din kan bli sperret for enkelte helsepersonell. Du kan lese litt mer om innsyn i pasientjournalen din her.
Har Nav tilgang til pasientjournal?
NAV har på nærmere vilkår rett til å kreve å få innsyn i hele eller deler av pasientjournaler til personer som mottar eller har mottatt støtte fra dem, uten å måtte be om samtykke fra pasienten selv – såkalt etterkontroll.
Når har helsepersonell lov til å lese i pasientjournalen?
Helsepersonell kan alltid gå inn i en journal dersom pasienten gir samtykke. Det finnes imidlertid mange situasjoner der helsepersonell ikke kan få et gyldig samtykke eller der det er etisk vanskelig å spørre om samtykke. Dette gjelder blant annet i akuttsituasjoner og der pasienter har redusert bevissthet.
Kan man se blodtype på Helsenorge?
Leter du etter blodtypen din? Du finner dessverre ikke informasjon om hvilken blodtype du har på Helsenorge. Hvis det er behov for å vite blodtypen din, for eksempel ved blodoverføring eller graviditet, vil helsepersonell alltid ta en test.