Denne klagen sender du først til legekontoret, sykehuset eller behandlingsstedet du vil klage på. Da får de mulighet til å endre avgjørelsen sin dersom de er enig i klagen din. Hvis de fortsatt er uenig, sendes klagen automatisk videre til Statsforvalteren, som vil behandle klagen. Slik sender du en rettighetsklage.
Hvor kan en pasient eller bruker klage?
Klagen skal sendes til den enheten i helse- eller omsorgstjenesten du klager på (innklagede). Det kan være kommunen, sykehuset, fastlegen osv. Klagen sendes dit for at innklagede skal få mulighet til, på bakgrunn av dine innvendinger, å gjøre om sin opprinnelige avgjørelse.
Hvordan saksøke en lege?
Dersom du mener at du ikke har fått helsehjelp du har krav på, kan du sende en skriftlig klage til statsforvalteren der du bor. Fylkeslegen, som er en del av statsforvalterens kontor i hvert fylke, vil være den som behandler klagen. Det anbefales å være forsiktig med å sende sensitive informasjon over epost.
Hvordan sende klage til fylkeslegen?
Fylkesmannen foretrekker å ta i mot klager som brevpost. Dersom klagen inneholder taushetsbelagt eller sensitiv informasjon må klagen sendes med vanlig brev. Vi kan også motta klager per telefon, men vi anbefaler sterkt å sende inn en skriftlig klage dersom du er i stand til å skrive.
Hvor kan man klage på fastlegen? – Related Questions
Hvordan starte en klage?
Klagebrev eksempel
- · Overskrift: «Klage på …»
- · Innledning: Hvem klager, hva klages det på og hvorfor.
- · Argumenter: Hvorfor bør vedtaket vurderes på nytt?
- · Avslutningsvis: «Jeg håper dere kan se nærmere på saken…»
Kan lege nekte behandling?
En lege kan avslå å ta en pasient under behandling, såfremt denne har rimelig anledning til å få hjelp av en annen lege. En lege må ikke utnytte en pasient hverken seksuelt, økonomisk, religiøst eller på annen måte. En pasients samtykke fritar ikke legen for ansvar.
Hvordan sende inn klage til Fylkesmannen?
Forklar hva som har skjedd, ta med viktige datoer og hva som er gjort i saken. Vær tydelig på hva du ber om, kanskje har du ønsker eller forslag til hva som kan endres i vedtaket. Noen forvaltningsorgan har digitale skjema du kan bruke til å klage. Du kan også sende en klage per post.
Hva kan man klage på til Statsforvalteren?
Du kan klage på et vedtak eller en avgjørelse
Dette kan for eksempel handle om avslag på tjenester, manglende oppfølging av avtaler eller valg av behandlingsmåte. En slik klage bør inneholde informasjon om deg, hvilken tjeneste du klager på og en kort, konkret beskrivelse av det som skjedde.
Hvordan skal en klage behandles etter forvaltningsloven?
En klage skal sendes til det forvaltningsorgan som har truffet vedtaket (underinstansen). Underinstansen skal forberede saken ved å foreta de undersøkelser som klagen gir grunn til, og varsle eventuelle motparter, jf. annet og tredje ledd (fvl. § 33).
Kan man klage på Statsforvalteren?
Du skal sende klagen til Statsforvalteren. Statsforvalteren kan omgjøre vedtaket, eller sende klagen videre til Statens sivilrettsforvaltning, som er tilsynsmyndighet og klageinstans for vedtak truffet av Statsforvalteren.
Hva kan klages inn til Sivilombudsmannen?
Hvis du vil klage på et vedtak*, kan du enkelt gjøre det ved å bruke Sivilombudets klageskjema, eller du kan sende et brev til: Postboks 3 Sentrum, 0101 Oslo. Vi som jobber i Sivilombudets forebyggingsenhet kan også ta i mot klager når vi er på besøk.
Hva kan Sivilombudsmannen gjøre?
Hva kan Sivilombudet gjøre?
- Peke på at det er begått feil fra et forvaltningsorgan eller en tjenesteperson, og si at en avgjørelse er ugyldig, urimelig eller strider mot god forvaltningsskikk.
-
Gjøre forvaltningen oppmerksom på mangler ved lover og regler og hvordan disse praktiseres.
Hvem har rettslig klageinteresse?
Utgangspunktet er at klageren har rettslig klageinteresse dersom han har en viss aktuell tilknytning til saken og saksutfallet. Klagerens interesse i saken må ha en slik art og styrke at det er rimelig å gi klagerett. Konkurranseforhold kan etter omstendighetene være en tilstrekkelig tilknytning til saken.
Hvorfor har vi klagerett?
Klageretten er en rett til å kreve at forvaltningen behandler en sak på nytt kombinert med en rett til å kreve at organet som behandlet saken i første instans bringer saken inn for sitt overordnede organ.
Hva er rettslig interesse?
Rettslig interesse innebærer at gjenstanden for søksmålet må være et krav eller rettsforhold, og at partene må ha en slik tilknytning til søksmålsgjenstanden at saksøkeren må ha et reelt og aktuelt behov for å få dom overfor saksøkte.
Har en velforening klagerett?
Naboer, gjenboere og andre kan få klagerett hvis vedtaket har påvirket deres interesser. I tillegg har interesseorganisasjoner, lag og foreninger som har en tilknytning til saken, og hvor vedtaket får rettslig eller praktisk virkning for medlemmene, rett til å klage på vedtaket.
Hvor lang tid kan et forvaltningsorgan bruke på saksbehandlingen?
Forvaltningsloven inneholder ikke regler som setter konkrete frister for saksbehandlingen. Forvaltningsloven § 11 a inneholder imidlertid bestemmelser som setter krav til fremdriften av saker. Etter § 11 a første ledd skal forvaltningsorganet «forberede og avgjøre saken uten ugrunnet opphold».
Hvem har klagerett forvaltningsloven?
Hvem som har klagerett
Det fremgår av forvaltningsloven § 28 første ledd at ”parter og andre som har rettslig klageinteresse i saken” kan klage på enkeltvedtaket.
Hvem kan omgjøre vedtak fra kommunen?
For vedtak truffet av kommuner og fylkeskommuner har kommuneloven enkelte alminnelige regler om adgang til omgjøring. Kommunestyret eller fylkestinget kan omgjøre vedtak truffet av andre folkevalgte organer eller administrasjonen hvis disse selv kunne ha omgjort vedtaket (§ 22-1).
Hvordan sende klage til kommunen?
Kommunen har veiledningsplikt overfor publikum. Du kan derfor ta kontakt med kommunen din, forklare dem saken og be om veiledning til hvordan du skal gå frem for å sende en eventuell klage. Selv om du ikke har formell klagerett, kan du sende brev til kommunen og forklare hvordan du som elev opplever denne saken.