Hvilke regelverk er viktige for å sikre profesjonell yrkesutøvelse?

Helsepersonelloven § 4 er en sentral bestemmelse i helseretten. Bestemmelsen stiller krav til helsepersonells utførelse av arbeidet. Dette skal være faglig forsvarlig og helsepersonellet skal gi omsorgsfull hjelp.

Hvordan kan man som yrkesutøver holde seg faglig oppdatert?

Her er fem ting du kan gjøre for å holde deg oppdatert på det som rører seg på ditt fagfelt når du ikke lenger er student.

2. Hold kontakten med dine medstudenter

  1. dele fagstoff.
  2. ha egne faglige debatter.
  3. invitere til seminarer og konferanser som arbeidsplassene deres organiserer.

I hvilke lover står det forklart hva taushetsplikt er?

Hovedregel om taushetsplikt. Helsepersonell skal hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell.

Hvilke regelverk er viktige for å sikre profesjonell yrkesutøvelse? – Related Questions

Hvem er helsepersonell ifølge loven?

Med helsepersonell menes i denne lov: personell med autorisasjon etter § 48 a eller lisens etter § 49, personell i helse- og omsorgstjenesten eller i apotek som utfører handlinger som nevnt i tredje ledd, elever og studenter som i forbindelse med helsefaglig opplæring utfører handlinger som nevnt i tredje ledd.

Hvorfor er det viktig å holde taushetsplikten?

Hvorfor er taushetsplikt for helsepersonell så viktig? Taushetsplikt for helsepersonell skal sikre at folk ikke unnlater å søke nødvendig helsehjelp fordi de er redd for at sensitive opplysninger om dem blir spredt. Det som fremkommer i «møtet» mellom helsepersonell og pasient/bruker er av privat karakter.

Hva er taushetsplikt?

Taushetsplikt innebærer å hindre at andre får kjennskap til taushetsbelagte opplysninger. Dette betyr ikke bare en plikt til å tie, men også en aktiv plikt til å hindre andre i å få tilgang til taushetsbelagt informasjon. Den profesjonsbaserte taushetsplikten finner vi i helsepersonelloven § 21.

Hva mener vi med taushetsplikt?

Taushetsplikten omfatter opplysninger om folks legems- eller sykdomsforhold eller andre personlige forhold som de får vite om i egenskap av å være helsepersonell. Med “legems- eller sykdomsforhold” menes opplysninger om den enkeltes helsesituasjon og sykdomsforhold, enten det er av psykisk eller fysisk karakter.

I hvilke situasjoner gjelder taushetsplikten?

Personer som gjennom sitt arbeid eller sin stilling får kunnskap om andres personlige, økonomiske eller forretningsmessige forhold, har etter norsk rett som regel taushetsplikt. Taushetsplikten har særlig praktisk betydning for helsepersonell, offentlige tjenestepersoner, prester, advokater og deres medhjelpere.

Når er det lov å bryte taushetsplikten?

Straffeloven har flere bestemmelser om avvergingsplikt som pålegger den taushetspliktige å bryte tausheten i visse situasjoner. Dette kan f. eks. være tilfelle hvis en persons liv eller helse er i fare eller en person er til fare for andres liv eller helse.

Har politiet taushetsplikt?

Politiet har taushetsplikt. Vi kan bare gi personopplysningene dine videre hvis det står i loven eller du samtykker til det. Loven gir politiet en rekke plikter til å gi opplysninger videre.

Er navn taushetsbelagt?

Navn, fødselsdato, fødselsnummer og d-nummer, adresse og dødsdato er opplysninger som etter gjeldende rett ikke er taushetsbelagt, og det er dermed en videreføring av gjeldende rett når det foreslås at dette ikke skal være taushetsbelagte opplysninger.

Hva er straffen for å bryte taushetsplikten?

§ 209.

Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som krenker taushetsplikt som han eller hun har i henhold til lovbestemmelse eller forskrift, eller utnytter en opplysning han eller hun har taushetsplikt om med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning.

Har vektere taushetsplikt?

Ifølge Vekteroverskomsten mellom LO og NHO for 2016-2018 har vektere taushetsplikt, se punkt 6.4. Det betyr at man plikter å hindre at andre får adgang eller kjennskap til det han i forbindelse med tjenesten eller arbeidet får vite om noens personlige forhold.

Når sjefen bryter taushetsplikten?

Brudd på taushetsplikten er i de aller fleste tilfeller å anse som en illojal handling; en krenkelse av arbeidsavtalen. Brudd på taushetsplikten kan sanksjoneres fra arbeidsgivers side på flere måter; eks. ved advarsel, oppsigelse eller avskjed. Utgangspunktet for alle arbeidsforhold er at det foreligger ytringsfrihet.

Når er det fare for liv og helse?

på bakgrunn av manglende personlige eller faglige kvalifikasjoner er til alvorlig fare for pasienters- og brukeres sikkerhet, for eksempel på grunn av psykiske lidelser, rusmisbruk, manglende oppdatering av faglige kvalifikasjoner eller vilje til å innrette seg etter egne kvalifikasjoner.

Leave a Comment