Oppgavene er blant annet videregående skoler, regional utvikling og planlegging, kultur, samferdsel, folkehelsearbeid og tannhelsetjeneste. Folkevalgte har vedtatt visjonen «Viken viser vei», med bærekraft, utvikling og kompetanse som mål for fylkeskommunen.
Hvor mange fylker var det før sammenslåingen?
Norges fylker ble opprettet i 1919 som en fortsettelse av de tidligere amt, men med stort sett nye navn. Det var 20 fylker til 1972, 19 fylker til 2018, 18 fylker til 2020, og fra 1. januar 2020 er Norge inndelt i elleve fylker.
Hvordan styres et fylke?
Fylkeskommunen har forvaltnings- og tjenesteproduserende oppgaver innen et fylke. Fylkeskommunen er underlagt politisk styring, med fylkestinget som øverste organ. Fylkestinget velges direkte av fylkets innbyggere hvert fjerde år, ved kommune- og fylkestingsvalg.
Hvilke oppgaver løser fylkeskommunen?
Fylkeskommunene får mer ansvar og nye oppgaver på mange områder; regional planlegging og samfunnsutvikling, næringsutvikling, samferdsel, forskning, kompetanse og integrering, klima og miljø og folkehelse.
Hva er oppgavene til et fylke? – Related Questions
Hva er forskjellen mellom fylke og kommune?
Som offentlig myndighetsorgan har fylkeskommunen en selvstendig status både i forhold til det statlige statsforvalterembetet og i forhold til kommunene innenfor fylkets grenser. De oppgaver som fylkeskommunene ivaretar er imidlertid i stor grad fastsatt og regulert av statlig lovgivning.
Hva er ansvaret til kommunen?
Det er kommunen som har ansvar for at innbyggerne i kommunen får grunnleggende velferdsgoder som skolegang, barnehage, sosialhjelp, barnevern, legehjelp og sykehjem. Kommunen har både en politisk og en administrativ ledelse. Ordføreren er øverste politisk valgte leder, og rådmannen er administrasjonssjef.
Hva er de tre styringsnivåene i Norge?
I Norge har vi tre styringsnivåer. Det ene er staten med Stortinget, regjeringen og statsforvaltningen. Så har vi fylkeskommunene og så kommunene. Fylkeskommunen og kommunen kaller vi for de lokale styringsorganene.
Hvor mange jobber i fylkeskommunen?
Nøkkeltal
| 2015 | 2016 |
---|
Sysselsette | 497 656 | 506 879 |
Avtalte årsverk | 371 236,1 | 380 447,1 |
Avtalte årsverk eksklusive lange fråvere | 333 747,4 | 342 638,2 |
Hva heter alle fylkene i Norge?
Norges elleve fylker fra 2020 er Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Innlandet.
Er sykehusene fylkeskommunale?
I 2001 ble sykehusreformen vedtatt. Vedtaket innebar at all eierskap av blant annet alle offentlige sykehus, ambulansetjenester, psykiatriske institusjoner, og rusomsorg under spesialisthelsetjenesten, skulle overføres fra fylkeskommunene til staten fra 1. januar 2002.
Hva bestemmer fylkestingene over?
Stortinget vedtok Lov om kommuner og fylkeskommuner i 1961, og fra 1964 valgte samtlige kommunestyrer inn representanter til fylkestingene tilnærmet proporsjonalt etter innbyggertall.
Hvilket fylke som er Norges sørligste?
Lindesnes er en kommune i Agder, bestående av de tidligere kommunene Lindesnes, Mandal og Marnardal. Lindesnes er Norges sørligste kommune, og administrasjonssenteret Mandal (11 095 innbyggere) er Norges sørligste by.
Hvem bestemmer over kommunen?
Kommunestyret er det øverste direkte folkevalgte organet i kommunen, og kommunestyret er ansvarlig for hele kommunens virksomhet. Det samme gjelder i fylkeskommunene der fylkestinget er øverste organ.
Hva er forskjell på Statsforvalter og fylkesmann?
Statsforvalteren er den øverste lederen av den statlige fylkesadministrasjonen i Norges fylker. Ordet statsforvalteren brukes også om det administrative apparatet som er tilknyttet denne stillingen. Til og med 2020 ble både personen og institusjonen kalt fylkesmann.
Hvor lenge kan en rådmann sitte?
– For rådmenn er det en særaldersgrense på 65 år for å gå av med pensjon. Men dersom man har full opptjening og sitter i stillingen som rådmann så kan man slutte når man er 62.
Hvem er øverste leder i en kommune?
I kommuneloven av 1992 brukes den det kjønnsnøytrale tittelen «administrasjonssjef» om stillingen som kommunens øverste administrative leder, men i de fleste kommuner tituleres fortsatt vedkommende som «rådmann».