Ifølge legendene var Lucia en romersk jomfru av god familie fra Siracusa på Sicilia som led martyrdøden under kristendomsforfølgelsene under keiser Diokletian i år 303. Hun skal ifølge legenden ha blitt angitt av sin hedenske trolovede og anklaget for å ha satt seg opp mot keiserens lover.
Hvorfor feirer vi Santa Lucia for barn?
Luciadagen 13. desember er en minnedag for den hellige Lucia. Hun led ifølge legenden martyrdøden under kristendomsforfølgelsene i Romerriket tidlig på 300-tallet. I Norden er feiringen blandet sammen med den gamle norrøne Lussi-tradisjonen.
Hvorfor ble Lucia brent på bålet?
Selve Santa Lucia var en katolsk helgen som led martyrdøden på Sicilia på 300-tallet etter Kristus. Hun viet livet sitt til å spre det kristne budskapet, etter at moren på mirakuløst liv overlevde en ellers dødelig sykdom. Jenta ble angitt som kristen av en forsmådd frier, og for det skulle hun brennes på bålet.
Hvordan feirer vi Lucia?
Luciafeiringen stammer fra Sverige, og i Norge har vi feiret denne dagen siden 50-tallet. Tradisjonen går ut på at Lussibruden, som helst skal være hvitkledd, kommer med lyskrone på hodet og med kaffe og lussekatter om morgenen den 13. desember, gjerne etterfulgt av terner og stjernegutter, som synger om Sankt Lucia.
Hva er historien om Santa Lucia? – Related Questions
Hvem drepte Santa Lucia?
Hagiografien forteller at Lucia var en kristen som ble drept under kristenforfølgelsene under keiser Diokletian. Hun viet sin jomfrudom til Gud, nektet å gifte seg med en hedning, og fordelte sin medgift blant de fattige.
Hvorfor ble Lucia slått til helgen?
Alle fortellinger om Lucia hevder at hun døde som martyr og jomfru. Hun regnes derfor som både martyr- og jomfruhelgen. Det regnes som sannsynlig at Lucia er en historisk person, og hun døde antagelig som følge av keiser Diokletians forfølgelse av kristne.
Hvorfor spiser vi lussekatter på Luciadagen?
Kostbart krydder
En ung kvinne utkledd som en engel med en krans av levende lys i håret serverte lusse-frokost for herskapet på storgårder i Vest-Sverige på begynnelsen av 1800-tallet. Man antar at det er dette som er opphavet til skikken med servering av lussekatter.
Hvem skal være Lucia?
– Ingen som er Lucia
Her er det ingen som blir valgt til å være Lucia. — Her utpeker man ikke noen, alle er Lucia, både gutter og jenter. Vi markerer ikke at det er én person, alle går likt kledd hos oss. Vi bytter på hvem som går foran etter hvert som de går i toget, sier styrer Line Brandt.
Hvilken øy bodde Lucia på?
LUCIA-DAGEN
Denne dagen er en minnefest for Lucia, ei jente som bodde på øya Sicilia på 300-tallet. Faren til Lucia var dø, og moren hennes ble alvorlig syk. Lucia bad til Gud om at moren skulle helbredes, og det utrolige skjedde: Hun ble frisk. For å vise sin takknemlighet ga Lucia og moren mat til de fattige.
Hvorfor skal lussekatter være gule?
Gulfargen kommer av krydderet safran, som skal symbolisere sola og lyset. En ung kvinne utkledd som en engel med en krans av levende lys i håret serverte lusse-frokost for herskapet på storgårder i Vest-Sverige på begynnelsen av 1800-tallet. Man antar at dette er opphavet til skikken med servering av lussekatter.
Hva har lussekatter med Lucia å gjøre?
Lucia betyr «den lysende» på latin og er navnet på den unge jente fra Sicilia som led martyrdøden under kristenforfølgelsene i Romerriket. Lussekattene bakes med safran som symboliserer sola og lyset. Tradisjonen tro ble bakverket formet som eldgamle symboler på sol og liv.
Hvorfor tilsetter man safran i Luciaboller?
Lussekattene tilberedes selvsagt etter de samme prinsipper som søt gjærbakst for øvrig, men tilsettes i tillegg safran, som setter god smak og gir bollene den karakteristiske lysegule fargen.
Hvorfor har vi safran i lussekattene?
Der ga Djevelen, i form av en katt, juling til slemme barn, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til de som var snille. For å holde den lyssky djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder, eventuelt med det billigere alternativet gurkemeie.
Hvor mye koster 1 g safran?
Ifølge Aftenposten som i fjor undersøkte hva safran koster i norske butikker, varierer prisen fra cirka 40 000 til 180 000 kroner kiloen. Det er ikke mye du trenger i en bakst – vanlig mengde er 1 gram til 30 boller. Men likevel – opp mot 180 kroner for ett gram, er drøyt.
Er safran farlig?
Det er ikke dokumentert noen risiko ved bruk på inntil 1.5 g safran daglig, men safran er giftig i høye doser og dødelig dose angis til 20 g. Inntak av 10 g safran kan være abortfremkallende (3).