Hva er formålet med habilitetsreglene?

Det er med andre ord et saksbehandlingskrav at saksbehandleren er habil. Formålet med inhabilitetsreglene er å sikre korrekte avgjørelser, opprettholde tilliten til dem som fatter avgjørelsene, og beskytte beslutningstakerne mot at det sås tvil om deres troverdighet.

Hvem avgjør habilitet?

Etter forvaltningsloven § 8 er hovedregelen at en selv avgjør egen inhabilitet. Dersom en part krever det og det kan gjøres uten vesentlig tidsspille, eller personen ellers selv finner grunn til det, skal spørsmålet forelegges nærmeste overordnede til avgjørelse.

Når leder er inhabil?

Som direkte underordnet en inhabil leder vil du bare være inhabil etter forvaltningsloven § 6 tredje ledd til å treffe avgjørelser, ikke til å forberede saker. Selve avgjørelsen må ved avledet inhabilitet treffes av noen som enten er sideordnet eller overordnet den inhabile lederen.

Hva er formålet med habilitetsreglene? – Related Questions

Hvem vurderer inhabilitet?

Hvem skal vurdere habiliteten

Hovedregelen er at ansatte skal vurdere sin egen habilitet. Dersom de er i tvil, må de ta opp dette med nærmeste leder og eventuelt drøfte saken med JOSU juridisk.

Er jeg inhabil?

At en person er “inhabil“ eller “ugild“ innebærer at det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til hans eller hennes upartiskhet. Hvis slike forehold foreligger, forutsetter reglene om habilitet at vedkommende ikke skal delta i behandlingen og i avgjørelsen av den konkrete saken.

Er søskenbarn inhabil?

Du er automatisk inhabil dersom du:

b) Er i slekt eller svogerskap med en part i opp- eller nedstigende linje eller i sidelinje så nær som søsken. c) Er eller har vært gift med eller er forlovet med eller er fosterfar, fostermor eller fosterbarn til en part i saken.

Hvorfor har vi Inhabilitetsregler?

Formålet med reglene om inhabilitet (ugildhet) er å forhindre at saker i forvaltningen blir behandlet og avgjort av saksbehandlere som har egeninteresser i saken. Disse egeninteressene kan skyldes at man selv har fordeler eller ulemper av sakens utfall.

Kan tillitsvalgt være inhabil?

2.2, er en tillitsvalgt/ansatt inhabil når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til vedkommendes upartiskhet.

Når er kommunen inhabil?

At du er inhabil innebærer at det foreligger omstendigheter som er egnet til å svekke tilliten til din upartiskhet. Som folkevalgt eller ansatt vil du være inhabil om du har tilknytning til en sak eller sakens parter, som er egnet til å skape tvil om du vil behandle saken på en objektiv og upartisk måte.

Hvem kan være tillitsvalgt?

Av Hovedavtalen § 5-3 nr. 1 fremgår hvem som kan velges som tillitsvalgte: “Tillitsvalgte skal velges blant anerkjente dyktige arbeidstakere med erfaring og innsikt i bedriftens arbeidsforhold. De skal så vidt mulig ha arbeidet i bedriften eller i selskapet som helhet de to siste år.”

Hva er ugildhetsinnsigelse?

Han er også ugild når andre særegne forhold foreligger som er egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet. Særlig gjelder dette når ugildhetsinnsigelse er reist av en part. Er en tjenestemann ugild, anses også hans underordnede ved samme embete ugilde, når ikke hans nærmeste overordnede bestemmer noe annet.

Skal tillitsvalgte være med på intervju?

SVAR: Tillitsvalgte skal være med i ansettelsesprosesser, men det er ikke nedfelt noe sted at de skal være med i jobbintervjuer eller hvilken rolle de har der.

Har tillitsvalgte taushetsplikt?

Plikten til informasjon og drøfting er regulert i arbeidsmiljølovens kapittel 8. Det er åpnet for at arbeidsgiver kan pålegge tillitsvalgte taushetsplikt under visse vilkår. Arbeidsgiver kan også i særlige tilfeller unnlate å gi informasjon.

Hva skal drøftes med tillitsvalgte?

Iht. reglene i kapittel 8 plikter arbeidsgiver å informere og drøfte utviklingen i virksomhetens aktiviteter og økonomiske situasjonen med de tillitsvalgte. Videre omfatter informasjons- og drøftingsplikten også saker som gjelder både den aktuelle og den forventede bemanningssituasjon i virksomheten.

Kan tillitsvalgte varsle?

Tillitsvalgte kan også gi råd og veiledning til arbeidstakere i saker som gjelder varsling. Tillitsvalgte kan for eksempel drøfte saken med varsleren i forkant av beslutningen om å varsle, vurdere framgangsmåten, være samtalepartner, gi råd og bistå i møter med ledelsen og andre involverte personer.

Leave a Comment