Forskrifter gis med hjemmel i lov, de er underordnet lov, men er på samme måte som lov juridisk bindende. Ofte er det de konkrete kravene du må forholde deg til gitt i en forskrift.
Er forskrift og lov det samme?
Forskrifter er generelle regler om borgernes rettigheter eller plikter, fastsatt av offentlig myndighet – stat eller kommune. På samme måte som lover, er forskrifter bindende både for borgerne og myndighetene.
Hva er sammenhengen mellom lover forskrifter og standarder?
Standard. En standard er en teknisk spesifikasjon som er ennå mer detaljert enn lov og forskrift. De detaljerte kravene i en standard skal i utgangspunktet sikre at sikkerhetsnivået oppfylles for det aktuelle produktet.
Hva er en forskrift til en lov?
En forskrift er en rettslig bindende regulering som må ha hjemmel i lov. Forskrifter gis som regel av Kongen i statsråd, et departement eller et kommunestyre eller fylkesting, alt etter hva den aktuelle lovhjemmelen bestemmer.
Hva er forholdet mellom lov og forskrift? – Related Questions
Hvorfor trenger man forskrifter til lover?
Forskriftene gir som regel utfyllende bestemmelser om loven – enten om hele loven eller om en bestemt paragraf. For å finne forskriftene til en lov, tar du utgangspunkt i selve loven.
Hva er forskjellen mellom lov og regel?
En lov er en samling av forskjellige paragrafer,som alle regulerer et bestemt samfunnsområde. Paragrafene er å anse som regler, stortinget har bestemt, så du kan egentlig si at en lov er en samling av regler. Regler har vi over alt i samfunnet, og det er ikke bare i loven vi finner regler.
Hva er en forskrift enkelt forklart?
En forskrift er et vedtak som retter seg mot et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer. Sammenholdt med definisjonen av vedtak, følger det at en forskrift er en avgjørelse som er truffet under utøving av offentlig myndighet som er bestemmende for privatpersoners rettigheter og plikter.
Hvorfor har vi forskrifter?
En forskrift inneholder utfyllende regler i forhold til teksten i selve loven. I praktisk arbeid bruker vi gjerne forskriften når vi skal finne ut hvilke regler som gjelder. Alle forskrifter hører til en lov.
Hva er forskjell på forskrift og rundskriv?
Rundskriv kan i motsetning til forskrifter ikke forplikte borgere direkte. Omvendt kan borgere i visse tilfelle i saker hvor det er til borgernes fordel, støtte rett på et rundskriv og dermed gjøre krav på en behandling som beskrevet i det pågjeldende rundskrivet.
Hvordan finner man en forskrift?
Alle gjeldende forskrifter ligger tilgjengelige på Lovdatas nettsted, og det er flere inngangsporter til dem. Hvilken inngangsport du bør velge, avhenger hva du vet om forskriften.
Hva heter den viktigste loven i Norge?
Grunnloven, gitt av Riksforsamlingen i 1814 er først i lovsamlingen. Deretter følger lovene i kronologisk orden, begynnende med Christian Vs Norske Lov av 1687.
Er HMS en forskrift?
Arbeidsmiljøloven Lov om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. Internkontrollforskriften Også kalt HMS–forskriften. Beskriver krav til oppbygging og dokumentasjon i et HMS/ internkontrollsystem.
Hvilke typer regler har vi?
Påbud, forbud, fritagelser eller tillatelser er pliktregler. Pliktregler kan rettes seg mot myndighetene eller mot borgerne. For eksempel er det påbudt å kunngjøre lover og forskrifter i Norsk Lovtidend (Lovdata.no) og borgerne har plikt til å stanse for kontroll hvis politiet krever det.
Hvem kan endre en forskrift?
Stortinget vedtar, endrer og opphever Norges lover. Etter at Stortinget har vedtatt lover, utarbeider ofte regjeringen nærmere regler i form av forskrifter.
Hvordan vedtas en forskrift?
En forskrift kan vedtas av det organet som har myndighet til det. Forskrifter med hjemmel i kommuneloven kapittel 8 skal vedtas av kommunestyret eller fylkestinget «selv». Det er derfor ikke mulig å delegere denne myndigheten videre. En forskrift skal kunngjøres i Norsk Lovtidend, jf.
Hvem kan endre lover?
I Norge starter lovarbeidet som oftest med initiativ fra sittende regjering. Enten på egen hånd, eller med basis i et Stortingsvedtak. Lovforslag kan også komme fra det enkelte medlem av odelstinget, såkalte representantforslag. Disse kalles ofte dokument 8 forslag.