Faste kostnader (FK) er kostnader som ikke varierer med produksjonsmengden innenfor en gitt kapasitetsgrense. F. eks. husleie, lønn til administrativt personell, avskrivninger, renter, forsikring og lignende.
Hva er faste kostnader bedøk?
Kostnadene varierer med andre ord i prinsippet ikke med produksjonsmengden. De blir derfor i bedriftsøkonomisk terminologi kalt for faste kostnader. De kostnadene som oppstår i forbindelse med utnyttelse av kapasiteten, kalles variable kostnader.
Hvordan regne ut totale kostnader?
En virksomhet sine totale kostnader kan i prinsippet beregnes på to måter. Enten ved å summere alle direkte- og indirekte kostnader eller alle faste- og variable kostnader virksomheten har.
Hvordan regne ut Variabel kostnad?
Eksempel: Et aksjeselskap har totale kostnader på kroner 1.000.000,-. Bedriften utbetaler videre årlige lønnskostnader på kroner 500.000, og leieutgifter beløper seg til kroner 200.000,- årlig. Variable kostnader = 1.000.000 – (500.000 + 200.000) = 300.000 kroner.
Hva er faste totale kostnader? – Related Questions
Hva er variable kostnader eksempel?
Variable kostnader er kostnader som er direkte knyttet til virksomhetens produksjon, og som stiger når produksjonen øker. Variable kostnader er utgifter man har i forbindelse med produksjon og salg. Ved produksjon kan de variable kostnadene for eksempel være råvarer, materialer, energi, innpakning og lignende.
Er markedsføring fast eller variabel kostnad?
Eksempler på variable kostnader
Produksjonen: Råvarer, halvfabrikata og andre innsatsfaktorer. Transportavdelingen: Bensin, diesel, gass og annen drivstoff. Markedsavdelingen: Annonsekostnader.
Hva er forskjellen på variable og faste kostnader?
Faste og variable kostnader
Eksempler på faste kostnader kan være leie av lokaler, lønn til ansatte, strøm for lokaler og så videre. Grunnen til at disse kostnadene er faste, er at de gjerne er bestemt og «betalt» før produksjonsvolum er bestemt. De variable kostnadene er direkte knyttet til mengden av produksjon.
Hva er variable tilvirkningskost?
Anskaffelseskost for eiendeler under tilvirkning. Variabel tilvirkningskost består kun av variable tilvirkningskostnader og er kun tillatt for små foretak, jf. regnskapsloven § 5-4.
Når de variable kostnadene er proporsjonale?
Proporsjonale variable kostnader: De variable kostnadene øker i samme takt som produksjonsmengden. Overproporsjonale variable kostnader: De variable kostnadene øker raskere enn produksjonsmengden. Underproporsjonale variable kostnader: De variable kostnadene stiger i lavere takt enn produksjonsmengden.
Hvordan regne ut dekningsgrad?
Dekningsgrad (DG) = Dekningsbidrag (DB) per enhet * 100/salgspris per enhet. Dekningsgraden oppgis i % og forteller deg hvor mange prosent av hver omsatt krone som blir igjen til å dekke faste kostnader og overskudd.
Hva skjer med dekningsbidraget når faste kostnader øker?
Når du bruker regnskapsprogrammet Visma eAccounting regnes dekningsbidraget ut automatisk. Dekningsbidraget sier hvor stor del av salgsinntektene som er igjen til å dekke de faste kostnadene og en eventuell fortjeneste. Hvis dekningsbidraget er større enn de faste kostnadene, så går virksomheten med overskudd.
Hva er forskjell på dekningsbidrag og dekningsgrad?
Dekningsbidrag viser overskudd per produkt i kroner, og dekningsgrad viser overskudd per produkt i % av omsetningen. Dekningsbidrag og dekningsgrad henger derfor sammen. Jo mer du tjener i kroner per produkt jo høyere vil dekningsgraden være.
Hva er forskjellen mellom dekningsgrad og fortjeneste?
Dekningsbidraget er hvor mange kroner av salgsinntektene som er igjen til å dekke faste kostnader og fortjeneste. Dekningsgraden er hvor stor prosent av salgsinntektene som er med på å dekke faste kostnader og fortjeneste.
Hvordan regne ut fortjeneste?
Formelen for utregning av bruttofortjenesten er ganske enkelt: salgsinntekt minus varens kostnad. Gjør man det på denne måten vil man se bruttofortjenesten regnet ut i kroner. Ønsker man derimot å regne ut bruttofortjenesten i prosent, deler man videre bruttofortjenesten på salgsinntekten og ganger dette med 100.
Hva er en god dekningsgrad?
En dekningsgrad lik 80,4 % vil si at 80,4 % av salgsprisen er igjen for å dekke faste kostnader, og da forhåpentligvis gi overskudd. Jo høyere dekningsgraden er, jo mindre del av salgsprisen er de variable kostnadene og jo mer bidrag gir det.
Er bruttofortjeneste og dekningsbidrag det samme?
Bruttofortjeneste og nettofortjeneste: Bruttofortjeneste er det samme som dekningsbidrag og viser hvor mye en bedrift tjener på en konkret vare eller tjeneste. Bruttofortjeneste regnes altså ut ved å trekke innkjøpsprisen fra salgsprisen.
Er bruttofortjeneste med mva?
Bruttofortjeneste er et bedriftsøkonomisk begrep for differansen mellom innkjøpspris og utsalgspris for en vare på selgers hånd. Bruttofortjeneste er salgs- og driftsinntekter eksklusive merverdiavgift (omsetning) minus den varekostnad som er brukt for å oppnå omsetningen.
Hvordan finner man selvkost?
Selvkostkalkylen – oppsett
= inntakskost (totalprisen for å ta inn en enhet av varen i forretningen) + indirekte kostnader (kostnader som ikke har noe direkte med varen å gjøre, for eksempel lønn, strøm, offentlige avgifter og utgifter til bilhold – blir som regel regnet ut som en prosentdel av inntakskost)
Hva regnes bruttofortjeneste av?
Bruttofortjeneste viser forskjellen mellom salgspris og innkjøpspris, og viser dermed hvor mye man tjener på en vare. Å regne ut fortjenesten i brutto for en vare kan gi en pekepinn på hvor mye man tjener på denne varen.
Hva er forskjellen på bruttofortjeneste i og avanse i?
Avanse kan også kalles dekningsbidrag eller bruttofortjeneste, når beløpet er regnet ut i kroner. Når avanse er utregnet i prosent vil avansen alltid være høyere enn bruttofortjeneste da avansen baserer seg på innkjøpspris, og bruttofortjeneste baserer seg på salgspris.