I utgangspunktet er rettsaker offentlige. Det betyr at du kan følge nesten alle saker. Se Når går rettsaken for oversikt over hvor og når rettssakene skal gjennomføres.
Hva kjennetegner en rettssak?
Rettssak er et formelt møte mellom to motstående parter, ledet av en dommer som etter å ha hørt partenes forklaringer avsier en dom. En skiller mellom to typer rettssaker; sivile saker og straffesaker.
Hvilke rettigheter har man i en rettssak?
Krav på å bli sett som uskyldig
Under hele saken, fra etterforskningen starter til dom faller, har du krav på å bli sett på som uskyldig. Politiet har plikt til å klarlegge både det som taler mot deg og det som taler til fordel for deg. Underveis skal du gis muligheter til å forsvare deg mot anklagene.
Kan man lese dommer?
Du har rett til utskrift av en dom i en straffesak når disse tre kravene er oppfylt: Du kan vise til en konkret sak. Dommen er ikke eldre enn fem år. Dommen har ingen begrensninger i adgangen til offentlig gjengivelse.
Kan man se på en rettssak? – Related Questions
Er rettssaker åpne for alle?
Utgangspunktet er at rettssaker er åpne for alle. Det er imidlertid noen saker som skal gå for lukkede dører. Hvis rettssaken går for lukkede dører, kan ikke mennesker som ikke er en del av rettssaken komme og se på. Saker som skal gå for lukkede dører er bestemt av domstolloven § 125.
Hvordan finne rettsavgjørelser?
I Lovdatas betalsystem finner du rettsavgjørelser bakover i tid samt flere andre rettskilder. Klikk på Lovdata ONLINE under Tjenester for å få informasjon om innholdet i systemet samt priser og tilgang til bestillingsskjemaet.
Er alle dommer offentlig?
Dommer er som hovedregel offentlige etter domstolloven § 130. Dommene gjøres normalt tilgjengelig for mediene i en fysisk pressemappe eller elektronisk mappe. Dommernes mediegruppe – journalister og redaktører kan søke bistand hos en gruppere dommere når det gjelder spørsmål omkring rettsavgjørelser.
Hvor finner man gamle dommer?
I domstolsarkivene finnes: Protokoller med dommer i sivile saker og i straffesaker – dette gjelder både for underrett, lagmannsrett og Høyesterett.
Når er en dom offentlig?
En dom er offentlig etter domstolloven § 124. Du krever utskrift etter straffeprosesslovens § 28. Hvis du ikke får dommen, eller du får den, men det nedlegges et referatforbud, må dette ha hjemmel i domstolloven eller retten må avsi en kjennelse domstolloen § 129. Slutningen (konklusjonen) er alltid offentlig.
Hvor kan jeg se dommen min?
Lovdata tilbyr tilgang til alle avgjørelser fra Høyesterett og lagmannsrettene. Det er omfattende søkemuligheter. Denne tjenesten er en betalingstjeneste som krever abonnement. Lovdata har lagt ut de nyeste dommene fra Høyesterett gratis på internett.
Når kommer dommen etter en rettssak?
Etter hovedforhandlingene følger dommen. Hovedforhandling i norsk sivilprosess skal som hovedregel ikke avholdes senere enn seks måneder etter stevningen.. Når forhandlingen er gjennomført skal dom avsies innen to uker hvis det er én dommer, eller fire uker hvis det er flere dommere.
Hvor lang tid tar det fra rettssak til dom?
Dommen skal som hovedregel avsies innen to uker etter rettssaken er avsluttet. Dommen sendes den til advokatene, som så varsler sine klienter. Advokatene må bekrefte skriftlig at de har mottatt dommen.
Kan man få innsyn i rettsdokumenter?
Det finnes ingen bestemmelse i norsk lov som gir deg krav på innsyn i gamle straffesaker – politiets etterforskningsdokumenter, utskrift av rettsmøter m.v. – men du kan likevel ha gode muligheter til å få innsyn. Be politi- eller påtalemyndighet vurdere innsyn etter politiregisterforskriften § 27-2 (3).
Kan man nekte å vitne i retten?
Kan jeg nekte å vitne? Ingen kan nekte å møte. De fleste har også plikt til å forklare seg. Ett unntak er om du er i familie med tiltalte.
Hvor kan man se rullebladet ditt?
Du kan be om innsyn i det som er registrert i politiet sine register.
- Du må skrive kva for register du vil ha innsyn i.
- Du må legge ved kopi av gyldig legitimasjon.
- Innsyn i reaksjonsregisteret, som inneheld ei oversikt over kva for straffer eller andre reaksjonar du har fått, får du munnleg på politistasjonen.
Hva betyr Du har rett til innsyn?
Innsynsrett er den enkeltes rett til å gjøre seg kjent med opplysninger i offentlige og private dokumenter og arkiver.
Hvilke opplysninger skal unntas offentlighet?
Opplysninger som er er undergitt taushetsplikt i lov eller i medhold av lov skal unntas fra offentlighet. Her finnes intet alternativ – opplysningene er ikke offentlig tilgjengelig. I kommunal sektor vil dette unntaket være den viktigste og mest sentrale bestemmelse.
Hvordan få innsyn i Nav journal?
Du kan logge deg inn på Min side på nav.no for å se mange av opplysningene NAV har registrert om deg. For innsyn i personopplysninger ut over dette, må du ta kontakt med oss. Hvis du er part i en sak, for eksempel i en sak om barnebidrag, har du rett til innsyn i saksdokumentene.
Når er et dokument offentlig?
Dokumenter som sendes inn til forvaltningsorganet, blir offentlige når de er kommet inn til eller lagt fram for forvaltningsorganet.
Hva er paragraf 13?
Etter forvaltningsloven § 13 første ledd nr. 1 gjelder det taushetsplikt for opplysninger om ”noens personlige forhold”. Bestemmelsen innebærer ikke at det gjelder taushetsplikt for alle opplysninger om enkeltpersoner. Det må dreie seg om opplysninger som det er vanlig å ville holde for seg selv.