Du må levere utfylt egenmelding for fravær inntil 8 kalenderdager og levere det til nærmeste leder straks du er tilbake på jobb. Manglende utfylt egenmelding vil føre til lønnstrekk. Du må ha legeerklæring (sykemelding) ved fravær på mer enn 8 kalenderdager. Erklæringen må leveres til nærmeste leder omgående.
Hvordan skriver man sykmelding?
Formelt skal legen første gang skrive attestasjon for at du er syk den dagen. Deretter skal han bare skrive attestasjon for den tiden du har vært syk, og ikke for mer enn 14 dager om gangen. I praksis vil de fleste leger skrive sykmelding framover, men maksimalt for 14 dager.
Når sjefen spør om sykdom?
Arbeidsgiveren kan ikke kreve å få vite detaljerte diagnoseopplysninger mot den ansattes vilje. Arbeidstakeren har en plikt til å gi opplysninger om sin arbeidsevne, men ikke om sin sykdom. Arbeidsgiveren kan kun kreve helseattest og helsekontroll i de situasjoner som fremgår av arbeidsmiljøloven §§ 9-3 og 9-4.
Hvordan bruker man egenmelding?
Du må ha jobbet hos arbeidsgiveren i minst to måneder for å få rett til å bruke egenmelding. Du kan bare bruke egenmelding i arbeidsgiverperioden, det vil si de første 16 kalenderdagene av sykefraværet. Er du borte mer enn tre kalenderdager, kan arbeidsgiveren din kreve at du leverer sykmelding.
Hvordan sende melding at du er syk? – Related Questions
Hvordan si ifra til sjefen at du er syk?
«Arbeidstaker skal melde fra om sykdom pr telefonen så snart som mulig, senest innen arbeidstidens/vaktens begynnelse. Melding om sykefravær gis direkte til nærmeste leder pr telefon». Det skal også opplyses om antatt lengde på fraværet.
Hvor mange dager mellom 2 egenmeldinger?
Det skal gå 16 dager mellom hver egenmeldingsperiode . D.v.s. at en arbeidstaker som har dekket et sykefravær på 3 dager med egenmelding, ikke på nytt kan bruke egenmelding før han/hun igjen har vært arbeidsfør i 16 dager.
Kan man bruke egenmelding fredag og mandag?
Er man syk og borte på en fredag, har man dermed brukt opp egenmeldingsperioden når mandagen kommer. Ansatte kan kun bruke egenmelding i fire fraværstilfeller i løpet av en 12 måneders periode (altså ikke i løpet av et kalenderår).
Når må man levere egenmelding?
Ifølge folketrygdlovens minimumsregler er det de tre første dagene av et sykefravær som kan dokumenteres med egenmelding. Den 4. dagen må arbeidstaker levere sykmelding.
Hvor mange dager på rad kan man bruke egenmelding?
En arbeidstaker kan normalt bruke inntil fire egenmeldinger à tre kalenderdager (til sammen maksimum 12 dager) i løpet av en 12 måneders periode. Ansatte i virksomheter som har IA-avtale kan bruke inntil 24 kalenderdager i løpet av en 12 måneders periode.
Har arbeidsgiver lov til å nekte egenmelding?
Ønsker arbeidsgiver å benytte seg av å nekte arbeidstaker egenmelding må det gis skriftlig melding om det. Egenmelding kan i visse tilfeller tapes. Dette går fram av folketrygdloven 8-27.
Kan man få sparken for å være syk?
Nei, du kan ikke få sparken på grunn av sykdom. Se arbeidsmiljøloven § 15-8.
Har arbeidsgiver rett til å vite hvorfor jeg er syk?
Arbeidsgiveren din har ikke rett til å få vite sykdomshistorien eller diagnosen din. Det hender likevel at arbeidsgiveren kan stille spørsmål ved om du har rett til sykepenger.
Hva er godkjent egenmelding?
Egenmelding kan benyttes for inntil 3 kalenderdager om gangen, samlet eller enkeltvis, i løpet av en periode på 16 kalenderdager (arbeidsgiverperioden). Dette regnet fra første hele fraværsdag og bare for hele dager. Fravær fra en arbeidsøkt som strekker seg over et døgnskille, skal regnes som en egenmeldingsdag.
Når en ansatt går hjem med sykdom i løpet av dagen?
Ikke egenmelding del av dag
Dersom en ansatt går hjem med sykdom i løpet av dagen, må vedkommende derfor til legen og få en gradert sykmelding for å ha krav på sykepenger. – Et alternativ en del arbeidsgivere bruker er å gi den ansatte permisjon med lønn for timene vedkommende er borte med sykdom.
Er det mulig å få sykemelding over telefon?
For å korte ned køene på fastlegekontorene og forhindre videre smittespredning, blir det nå mulig å få sykemelding etter en telefonsamtale med legen.
Hvor mange dager kan man være hjemme uten sykemelding?
Som arbeidsgiver må du betale sykepenger i et tidsrom på inntil 16 kalenderdager (arbeidsgiverperioden). Alle dager telles med, ikke bare dager arbeidstakeren skulle vært på jobb. Arbeidsgiverperioden regnes fra og med første hele sykefraværsdag.
Er Korona egenmelding?
Hvis arbeidstakeren ikke opplyser om fraværet skyldes korona, kan du ikke søke om refusjon. Den utvidede retten til å bruke egenmelding opphørte fra 1. juni, men arbeidsgiverne kan fortsatt velge å godta egenmelding de første 16 dagene.
Blir syk på jobb egenmelding?
Nei, egenmelding i forbindelse med egen sykdom kan kun benyttes for hele fraværsdager. Går en arbeidstaker hjem i løpet av en arbeidsdag på grunn av sykdom er ikke dette en sykefraværsdag i lovens forstand og fraværet kan ikke dokumenteres med egenmelding.
Hvor mange egenmeldinger kan man ha i året?
Minimumsordningen i folketrygdloven sier at du kan ha opptil fire egenmeldinger, det vil si sykefravær uten legeerklæring, i løpet av en tolvmånedersperiode. Hver egenmelding kan være på opptil tre dager. Du må ha arbeidet hos arbeidsgiveren din i minimum to måneder for å ha rett til egenmelding.
Har man rett på lønn ved egenmelding?
Folketrygdloven § 8-23 til § 8-27 gir regler om retten til å bruke egenmelding ved egen sykdom. I egenmeldingsperioden har arbeidstakeren rett til sykepenger, som i mange tilfeller tilsvarer full lønn, men ikke for de som tjener mye (over seks ganger grunnbeløpet* i året).