Hvem kan fremsette lovforslag?

Initiativ. I Norge starter lovarbeidet som oftest med initiativ fra sittende regjering. Enten på egen hånd, eller med basis i et Stortingsvedtak. Lovforslag kan også komme fra det enkelte medlem av odelstinget, såkalte representantforslag.

Hva er lov?

Lov (norrønt: lǫg, flertall av lag, egentlig «det som er lagt») er innenfor norsk juridisk terminologi begrepet som brukes om en formell, skrevet lov, det vil si en tekst som er gitt lovskraft av et rettssystems lovgiver. En lov gir uttrykk for rettsregler.

Hvem lager forskrifter i Norge?

Forskrifter gis som regel av Kongen i statsråd, et departement eller et kommunestyre eller fylkesting, alt etter hva den aktuelle lovhjemmelen bestemmer. Forskrifter må ha hjemmel i gyldig lov, og kan i likhet med lover ikke gis tilbakevirkende kraft.

Hvem kan fremsette lovforslag? – Related Questions

Hva er forskjellen på lov og forskrift?

Forvaltningsloven § 38 bestemmer at generelle regler som ikke er lov, men like fullt avgjør rettigheter eller plikter for borgerne, skal hete «forskrift». Forskrifter skal uttrykkelig vise hjemmelen for forskriftsvedtaket og nevne det forvaltningsorganet som har gitt forskriften.

Hva er Norges eldste lov?

Kong Christian Den Femtis Norske Lov ble vedtatt 15. april 1687 og trådte i kraft 29. september 1688.

Hvor skal en lov eller forskrift kunngjøres?

Etter forvaltningsloven § 38 første ledd bokstav c, skal forskrifter normalt kunngjøres i Norsk Lovtidend. Kunngjøringen bør finne sted så snart som mulig etter at vedtaket er truffet. Alle lover, sentrale og lokale forskrifter skal være tilgjengelig i en ajourført database, som for eksempel Lovdata.

Hvem lager rundskriv?

Rundskriv. Etter at lover og forskrifter er vedtatt, utarbeider sentralforvaltningen ofte retningslinjer for hvordan bestemmelsene er å forstå. Det er forvaltningens egen fortolkning av reglene.

Hva er forskjell på forskrift og rundskriv?

Rundskriv kan i motsetning til forskrifter ikke forplikte borgere direkte. Omvendt kan borgere i visse tilfelle i saker hvor det er til borgernes fordel, støtte rett på et rundskriv og dermed gjøre krav på en behandling som beskrevet i det pågjeldende rundskrivet.

Hva menes med en forskrift?

En forskrift er et vedtak som retter seg mot et ubestemt antall eller en ubestemt krets av personer. Sammenholdt med definisjonen av vedtak, følger det at en forskrift er en avgjørelse som er truffet under utøving av offentlig myndighet som er bestemmende for privatpersoners rettigheter og plikter.

Hvorfor trenger man forskrifter til lover?

Forskriftene gir som regel utfyllende bestemmelser om loven – enten om hele loven eller om en bestemt paragraf. For å finne forskriftene til en lov, tar du utgangspunkt i selve loven.

Hvordan kunngjøre forskrift?

Kunngjøring av forskrifter

En forskrift skal kunngjøres i Norsk Lovtidend, jf. forvaltningsloven § 38 første ledd bokstav c. Forskriften skal kunngjøres samme dag som den fastsettes. Virkningen av forsømt kunngjøring er regulert i forvaltningsloven § 39.

Hva er en lov NDLA?

En lov er den viktigste rettskilden når man skal løse tvister eller dømme ved straffbare forhold. Med tvist mener vi uenighet eller uklarhet. Det er Stortinget som vedtar lover. Domstolene bruker lovene.

Hva heter loven som regulerer rettighetene til en pasient?

Pasient– og brukerrettighetsloven inneholder rettsregler om de rettigheter pasienter og brukere har overfor helse- og omsorgstjenesten. Pasient– og brukerrettighetsloven gjelder for alle i riket. Pasienter og brukere har etter loven rett til øyeblikkelig og nødvendig helsehjelp fra kommunen.

Hva er formålet med helsepersonelloven?

Hensikten med en egen lov for helsepersonell, er å bidra til sikkerhet for pasienter og kvalitet i helse- og omsorgstjenesten, samt å ivareta allmennhetens tillit til helse- og omsorgstjenesten og helsepersonell.

Hvilke lover og forskrifter som ivaretar helsevesenets profesjonelle tjenester?

Lover og forskrifter
  • Helse- og omsorgstjenesteloven.
  • Helsepersonelloven.
  • Pasient- og brukerrettighetsloven.
  • Spesialisthelsetjenesteloven.
  • Folketrygdloven kapittel 5 med tilhørende bestemmelser.
  • Psykisk helsevernloven.

Hva har en helsefagarbeider lov til å gjøre?

En helsefagarbeider har varierte arbeidsoppgaver og kontakt med mennesker i alle aldre. Noen er syke og andre kan ha nedsatt funksjonsevne eller skal trene seg opp etter en ulykke. Du kan arbeide på ulike steder som på sykehus, sykehjem, hjemme hos mennesker som trenger helsehjelp, i psykiatrien og i rusomsorgen.

Hvem er helsepersonell ifølge loven?

Med helsepersonell menes i denne lov: personell med autorisasjon etter § 48 a eller lisens etter § 49, personell i helse- og omsorgstjenesten eller i apotek som utfører handlinger som nevnt i tredje ledd, elever og studenter som i forbindelse med helsefaglig opplæring utfører handlinger som nevnt i tredje ledd.

Er hjemmesykepleien gratis?

Hjemmesykepleie og tjenester til personlig stell og egenomsorg er gratis. Kommunen kan ta betaling for langtidsopphold i institusjon, herunder sykehjem. Av inntekter inntil folketrygdens grunnbeløp, fratrukket et fribeløp, kan det kreves betalt 75 prosent årlig.

Hvem har rett til hjemmesykepleie?

Hjemmesykepleie er pleie- og omsorgstjenester til deg som er hjemmeboende med sykdom eller funksjonsnedsettelser. Tjenesten kan for eksempel være sårbehandling, personlig stell eller hjelp til å ta medisiner. Hjemmesykepleie skal bidra til at du blir mest mulig selvhjulpen slik at du kan bo hjemme lengst mulig.

Leave a Comment