Hva kan man lage av gran?

Gran (Picea abies), også kalt vanlig gran, er et tre i furufamilien. Arten vokser i kjølig tempererte områder i Europa og har stor sosioøkonomisk betydning. Den brukes til bygningsmateriale, papir og møbler, samt som juletre. På engelsk heter gran Norway Spruce.

Hva er best av gran og furu?

Gran har den fordelen at den ikke sprekker så lett som furu, og kan i mange tilfeller være best egnet som kledning. I tillegg vil ikke kvistene i gran «blø» igjennom malingen, slik tilfellet er med furu. Til gjengjeld er furu noe mer motstandsdyktig mot råte.

Hvorfor er gran så viktig?

Gran er vårt viktigste tømmertreslag. Hvert år plantes det nesten 40 millioner granplanter i Norge. Det hogges omtrent 7, 2 mill m3. Mer enn halvparten av dette går til sagtømmer, resten til massevirke (papir, cellulose og tremasse).

Hva kan man lage av gran? – Related Questions

Hvem spiser gran?

Granskuddene finnes på bakken om våren, også på snøen. Ekorn spiser hannblomstene om våren, og granskudd i store mengder kan finnes under grantrær, også på snøen. Grankongler fra “spettesmie” hvor hakkespetter setter konglen fast i en tresprekk og hakker deretter ut frøene.

Er gran spiselig?

Du kan også lange mange godsaker ut av den. Sist uke gikk jeg ut og plukket en hel del av ferske granskudd. De er myke og kan faktisk spises rett fra granen som de er. De smaker så godt, litt som en søt sitron.

Hva er det som kjennetegner gran?

Kjennetegn: Stort tre som kan bli nærmere 50 meter høyt. Nålene er firkantet, stive og spisse. Nålene er kortere og føles mer “stikkete” enn på furu. De unge skuddene er lysegrønne.

Er gran naturlig i Norge?

Men rapporten viser at grana faktisk er naturlig utbredt over det meste av Norge; «Vanlig gran opptrer med spontane forekomster i alle norske fylker, regioner og landsdeler, fra kyst til høgfjell», skriver forfatterne Bernt-Håvard Øyen og Per Holm Nygaard.

Hva betyr gran?

Stedsnavnet kan enten stamme fra trenavnet gran og vin som betyr eng, den keltiske guden Granum eller det latinske ordet granula som betyr korn. Kommunenr.

Hva slags trær er det mest av i Norge?

Trærnes ti på topp – i antall
  • Bjørk: 4,9 milliarder.
  • Gran: 3,2 milliarder.
  • Furu: 1,5 milliarder.
  • Gråor: 392 millioner.
  • Rogn: 327 millioner.
  • Selje: 152 millioner.
  • Osp: 121 millioner.
  • Hassel: 102 millioner.

Er det lov å felle trær på egen tomt?

Det er ulovlig å felle trær som er vernet i reguleringsplanen. Hvis du feller et vernet tre, vil vi pålegge deg å plante et nytt tre. Du må også inngå en avtale med en trepleier om vedlikehold av det nye treet for sikre at treet vokser opp. I tillegg kan du få bot, og i alvorlige tilfeller vil vi politianmelde hogsten.

Hvilket land har flest trær?

Trærnes ti på topp – i antall

De siste tellingene viser at det er over ti milliarder trær i Norge. Regner man med småplanter, det vil si trær som ennå ikke har nådd brysthøyde og over fem centimenter i diamenter, er det ialt 80 milliarder trær i landet.

Hva er forskjellen på gråor og svartor?

Gråor har i utgangspunktet fastrot, men rotutviklingen tilpasser seg bunnforholdene. Gråor blir sjelden gammel, men enkelte trær kan bli opptil 200 år. Svartor er et varmekjært edellauvtre som blir opptil 25 meter høyt. Svartor får gjerne en eller flere rette stammer som rekker høyt opp i den ovale kronen.

Hva gir mest varme?

Noen treslag gir mer varme i vedovnen enn andre. Treslagene våre har mange egenskaper.

TreslagEgenvekt i kg per m³ *Antall kWh per m³ **
Rogn5202703
Lerk5402796
Lønn5302755
Hassel5102641

Hvilket tre gir best varme?

Kongen på haugen er bøk, en skikkelig hardhaus som varmer godt. Bøk har brennverdi på rundt 3000 kwH per fastkubikk m3. Den vanligste tresorten vi bruker som fyringsved i Norge er bjørk, den gir 2650 kwH. Så har du de noe mykere treslagene som furu, gran og or på rundt 2200 kwH.

Hvilken tresort brenner dårligst?

De tresortene som egner seg minst for vedfyring er osp, gran og gråor, da disse brenner raskt opp og gir minst varmeutbytte pr. volum. Når du skal kjøpe ved, og du blir tilbudt blandingsved, lønner det seg å spørre om hvilke tresorter den inneholder, og gjerne fordelingen av dem.

Er gran god ved?

De er begge enige om at det er mye bra med gran, men understreker at den ikke egner seg i åpen peis. For grana spraker, og gnister slår alle veier. Da er bjørk best. Gran er fin både som opptenningsved og for å vedlikeholde varmen etter at du har fått god fyr.

Kan tuja brukes til ved?

Er du lei av tujahekken din, får du ikke mer enn halvparten av energien i en tilsvarende mengde kristtorn, hvis du tørker og brenner den. Men den er kanskje fin å fyre opp med. Tujaen er forresten ikke så veldig mye dårligere enn gran, som kommer på tredjeplass nedenfra av de undersøkte treslagene.

Hvorfor spraker gran?

Hvorfor spraker og smeller det i noen trearter?: Gran– og furuved inneholder kvaelommer. Når veden varmes opp gjøres fuktigheten i veden om til gass. Gassen utvider seg inni lommen og øker trykket mot veggene.

Kan man gå å legge seg med fyr i peisen?

Det er trygt å forlate ovnen med fyr i, men noen gjør feil som kan forårsake pipebrann. – De setter trekken for lavt. Veden skiller ut avgasser og svevestøv, og det blir mye støv i pipa.

Leave a Comment