Hva gjør man i Ålesund på en søndag?

Ålesund: Et nordisk eventyr
 • Dette må du gjøre i Ålesund.
 • Gå opp til Fjellstua.
 • Besøke Atlanterhavsparken.
 • Dra ut til Alnes Fyr.
 • 4.Se den spesielle arkitekturen: Jugendstilsenteret.
 • Bestige en eller flere topper i Sunnmørsalpene.
 • Spis klippfisk.

Hva kan en finne på i Ålesund?

De mest populære attraksjonene i Ålesund
 1. Fjellstua Viewpoint. 1 677. Severdigheter og landemerker.
 2. Aksla Mountain. 207. Fjell.
 3. Atlanterhavsparken. 732. Akvarier.
 4. Sunnmøre Museum. 212. Temamuseer • Naturhistoriske museer.
 5. Alnes Fyr. 333.
 6. Topptur til Sukkertoppen. 146.
 7. Brosundet i Ålesund. 222.
 8. Jugendstilsenteret og Kunstmuseet Kube. 297.

Hva er Ålesund mest kjent for?

Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og fantasifulle ornamenter på husfasadene, og det er ingen tilfeldighet at det er blant de mest besøkte turiststedene i Norge. Mange starter her når de skal utforske Geirangerfjorden eller de snødekte toppene i Sunnmørsalpene.

Hva kan man gjøre på Sunnmøre?

Sunnmøre kan du utforske nokre av Norges mest kjende natur- og kulturattraksjonar, som Jugendstilbyen Ålesund, UNESCO verdsarvfjorden Geiranger, fuglefjellet på Runde og Trollstigen. Ein vrimmel av fjordar, øyer og fjell som ventar på å begeistre deg.

Hva gjør man i Ålesund på en søndag? – Related Questions

Hvorfor heter det Ålesund?

Stedsnavnet Ålesund

Denne teorien er at Ålesund fikk sitt navn via en sammensetning av ordene ål og sund. Ål fordi det ble sagt at sundet besto av ålegress som tiltrakk seg mye ål og dermed var rikt på ålefiske. Og ordet sund fordi sundet var et naturlig skille mellom Aspøya og Nørvøya.

Hva kan man finne på i Molde?

De mest populære attraksjonene i Molde
 1. Varden Moldepanoramaet. 191.
 2. Romsdalsmuseet. 123.
 3. Aker Stadion. Idrettsanlegg • Arenaer og stadioner.
 4. Fjellturer i Romsdal. Turstier.
 5. Molde Domkirke. Kirker og katedraler.
 6. Hjertøya Natursti. Turstier.
 7. Rosepiken og Rådhuset. Historiske steder • Offentlige bygninger.
 8. Kongebjørka og Fredslunden.

Hva er typisk for sunnmørsdialekt?

Typiske sunnmørske ord: He (har), fæ (får), gjenge (går), stende (står), fole (veldig), låke (vondt), haude (hodet). «Ej he fole låkt i haude» betyr da «Jeg har veldig hodepine». Sunnmørsk har en tydelig rulle-r, men grensen for skarre-r er på vei nordover.

Er Molde på Sunnmøre?

Fylket består av de tre fogderiene Sunnmøre, Romsdal og Nordmøre, hvorav Sunnmøre er det største, med om lag 132 000 innbyggere. De tre største byene i Møre og Romsdal er Ålesund, Molde og Kristiansund.

Hvor starter Sunnmøre?

Sunnmøre er et distrikt og tidligere fogderi i den sørvestlige delen av Møre og Romsdal fylke. Det grenser i syd til Nordfjord i Vestland og i nordøst til Romsdal i samme fylke.

Er Vestnes Sunnmøre?

Vestnes er en kommune i Møre og Romsdal fylke, på sørsiden av Romsdalsfjorden omkring de to sørgående fjordarmene Tomrefjorden og Tresfjorden.

Hva er størst av Ålesund og Molde?

Ålesund er fylkets største by, Molde er sete for fylkesadministrasjonen, mens Kristiansund er oljebyen i Møre og Romsdal.

Hva kaller man en fra Molde?

En person fra byen Molde kalles en moldenser. Molde endret status fra ladested da byen i 1742 ble kjøpstad etter stor motstand fra Bergen og Trondheim.

Hva er sunnmøringer kjent for?

Sunnmøringene er kjent for å være gjerrige, måteholdene og oppfinnsomme. Førsteamanuensis Arnljot Løseth ved Høgskulen i Volda har forsket på sunnmøringens historie.

Hvor er Søre Sunnmøre?

Søre Sunnmøre er i dag kommunene Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Volda og Ørsta. Tidlegare hadde vi også kommunene Syvde, Rovde, Vartdal, Hjørundfjord og Dalsfjord.

Hva regnes som Sunnmøre?

Til Sunnmøre hører etter dette følgende 13 kommuner: Ålesund, Vanylven, Sande, Herøy, Ulstein, Hareid, Volda, Ørsta, Fjord, Stranda, Sykkylven, Sula og Giske. Dette gir Sunnmøre et areal på 5442 km2 og en folkemengde på 148 249 innbyggere (2020), 37,9 prosent av fylkets areal og 55,9 prosent av fylkets folkemengde.

Er Ålesund på Vestlandet?

Vestlandet har 22 byer og består av 92 kommuner fordelt på 15 distrikter. De største byene i landsdelen er Bergen (281000 innbyggere i kommunen i 2019), Stavanger (134000), Sandnes (77000), Ålesund (48000) og Haugesund (37000). Tettstedet Bergen har 257000 innbyggere noe som er nest størst i Norge.

Hva heter alle fylkene i Norge?

Norges elleve fylker fra 2020 er Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal, Vestland, Rogaland, Agder, Vestfold og Telemark, Viken, Oslo og Innlandet. Det betyr at sju av dagens fylkesnavn forsvinner: Buskerud, Akershus, Østfold, Oppland, Hedmark, Hordaland og Sogn og Fjordane.

I hvilket fylke ligger Ålesund?

Geografi. Ålesund kommune ligg i Møre og Romsdal fylke. Det totale arealet til kommunen er på 2.522 km2, kor ca. 1.889 km2 er havareal og ca.

Hvem eier Ålesund?

Aalesunds Fotballklubb
Aalesund
Aalesunds Fotballklubb
Administrasjon
StyrelederJan Petter Hagen
Adm. direktørRonny Stokke

Hva er de største byene i Norge?

Dette er Norges 20 største byer:
 • Oslo (1 043 168)
 • Bergen (265 470)
 • Stavanger/Sandnes (229 911)
 • Trondheim (191 771)
 • Fredrikstad/Sarpsborg (117 663)
 • Drammen (110 236)
 • Porsgrunn/ Skien (94 102)
 • Kristiansand (64 913)

Leave a Comment